НОВИНИ

Кирил Петков: Не можем да подчиняваме кой е българин и кой не на базата на административни актове

bnt avatar logo
от БНТ
13:55, 16.08.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Ако говорим за суверен на българската държава, то трябва да кажем, че кой ще бъде народен представител трябва да зависи от българската държава и българските граждани. Това коментира министър Кирил Петков относно канадското му гражданство.

Той посочи като аргумент решение, че наличието на чуждо, освен българско гражданство, е въпрос на собствен избор и, че чуждото гражданство не е външно натрапено качество на българските граждани.

"Не можем да подчиняваме кой е българин и кой не е и кой може да се кандидатира за народен представител на трети страни и техните административни актове. Това е много силен въпрос и той не е само за мен. В момента има 2 млн. българи извън България", коментира Петков.

По думите му той е дал заявление и е спазил всички административни стъпки и всичко това се е случило преди да заеме поста на министър.

"Това е конституционен въпрос, аз не съм специалист по това, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. С други думи възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава. Канада е една много хубава страна, но ако беше една страна с голямо ниво на корупция?", каза още Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Конституционният съд ще реши за министър Петков
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Конституционният съд ще реши за министър Петков
35 общини ще получат училищни автобуси за новата учебна година
35 общини ще получат училищни автобуси за новата учебна година