НОВИНИ

Законно ли е назначен министър Кирил Петков?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:33, 16.08.2021
5038
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Конституционният съд образува дело относно назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката по искане на 55 депутати от ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ настояват Конституционният съд да установи има ли нарушение на Конституцията при назначаването на служебното правителство. Те искат съдът да се произнесе дали служебният министър на икономиката Кирил Петков е нарушил Конституцията, ако е бил с двойно гражданство към момента на неговото назначаване.

Кирил Петков смята, че българският суверенитет не може да зависи от актовете на друга държава и че е подал заявление за отказ от гражданство преди да стане министър.

ГЕРБ мотивират искането си до КС с това, че когато някой иска да посвети усилията си за изграждането или реформирането на страната си, той трябва да е само неин лоялен гражданин. Убедени са, че ако служебният министър е бил с двойно гражданство, като е поел поста, е нарушил основния закон на страната. Смятат, че депозирана молба за отказ е недостатъчен акт.

КС образува дело за назначаването на Кирил Петков за министър

"Аз призовавам всеки да отиде и да попълни една молба за канадско гражданство, да си я завери при нотариус, да видим дали ще му дадат такова, дали ще стане канадски гражданин, това не се прави така. Гражданство се елиминира в момента, в който има акт на съответното правителство", каза Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ.

Кирил Петков не отрече, че няма акт на канадските власти, но очаква съвсем скоро да има отказ официално.

"Очаквам всеки момент, все пак, когато съм го подал, е било април, така че вече доста месеци минават и се надявам да дойде максимално бързо. Но истината е, че аз като български гражданин съм направил всичко възможно да го направя в срок, даже нотариалната заверка беше само, за да докажа точната дата и да съм сигурен, че няма да има проблеми", каза Петков.

От ГЕРБ припомнят, че вече е имало подобни казуси, поставени пред Конституционния съд - за Жорж Ганчев, например. Смятат, че ако Петков е нарушил Конституцията, то това може да доведе до нищожност на решенията му.

"Ние искаме незабавното отстраняване на министър Петков, той незабавно трябва да бъде отстранен от поста си, именно защото е ясно, че неговите актове, както досега, така и оттук нататък, могат да бъдат обявени за нищожни. И това, разбира се, ще доведе до щети за държавата. Кой ще носи отговорност? Аз имам един въпрос - президентът Радев знаел ли е в момента на подписване на указа за назначаването на министър Петков за служебен министър, знаел ли е, че той има двойно гражданство?"

От ГЕРБ-СДС атакуваха в КС указа на президента за назначаване на служебното правителство

Петков защити тезата, че не е нормално българската държава да зависи от решението на друга държава. Напомни, че това значи 2 милиона българи, които живеят в чужбина да са поставени пред същия казус при положение, че са заявили желание за отказ от гражданство.

"Ако говорим за суверенитет на българската държава, то трябва да кажем - български суверенитет и кой ще бъде народен представител трябва да зависи само от българската държава и от българските граждани. Не може да подчиняваме кой е българин и кой не е, и кой може да се кандидатира за народен представител, и кой не на база на трети страни и на техните административни актове. не може да подчиним българската Конституция на административните актове на трети страни", каза Петков.

Кирил Петков: Не можем да подчиняваме кой е българин и кой не на базата на административни актове

Специалист по конституционно право коментира, че дори съдът да се произнесе, че Петков е бил с двойно гражданство по време на встъпването му на длъжност като министър, това не омаловажава издадените с негов подпис решения.

"Докато няма постановяване на конституционния съд, актовете му са стабилни, те ще бъдат стабилни и след това, тъй като има едно решение от 2013 година, което говори за правна стабилност на актове, след обявен акт за противоконституционен", каза Наталия Киселова - експерт по конституционно право.

Още днес Конституционният съд образува дело по искането на народните представители от ГЕРБ-СДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бебе в "По света и у нас": Водещата Юлия Наева се прибра у дома с малкия си син
Бебе в "По света и у нас": Водещата Юлия Наева се прибра у дома с малкия си син
Извънредно заседание на външните министри на ЕС заради Афганистан
Извънредно заседание на външните министри на ЕС заради Афганистан