НОВИНИ

От ГЕРБ-СДС атакуваха в КС указа на президента за назначаване на служебното правителство

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
07:35, 16.08.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
герб атакуват указа президента назначаване служебното правителство
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС атакува в Конституционния съд назначаването на служебния кабинет. Те искат установяване на частична противоконституционност при назначаването на служебното правителство. Настояват да се установи дали служебният министър на икономиката Кирил Петков е бил с двойно гражданство към момента на неговото встъпване в длъжност и дали по този начин е нарушил Конституцията.

Аргументът на ГЕРБ е, че когато някой иска да посвети усилията си за изграждането или реформирането на страната, той трябва да е само неин лоялен гражданин. Припомниха, че през годините е имало подобни казуси с други политици като Жорж Ганчев, Георги Пирински, Петър Бояджиев и настояват всички подобни случаи да се мерят с един аршин. От ГЕРБ коментираха, че когато си подал нотариално заверена молба за отказ от гражданство, това не означава, че актът е завършен.

"Ние искаме незабавното отстраняване на министър Петков, той незабавно трябва да бъде отстранен от поста си, именно защото е ясно, че неговите актове, както досега, така и оттук нататък, могат да бъдат обявени за нищожни. И това, разбира се, ще доведе до щети за държавата. Кой ще носи отговорност? Аз имам един въпрос - президентът Радев знаел ли е в момента на подписване на указа за назначаването на министър Петков за служебен министър, знаел ли е, че той има двойно гражданство", заяви Даниел Митов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Кантарджиев: Да спазваме леките мерки, за да не се налагат по-тежки
Проф. Кантарджиев: Да спазваме леките мерки, за да не се налагат по-тежки
Продължава гасенето на пожара над Югово
Продължава гасенето на пожара над Югово