НОВИНИ

Как една платформа за добри каузи променя животи?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
16:48, 16.08.2021
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Една от целите на кохезионната политика е солидарност между страните в Европейския съюз. Следващата ни история доказва защо това е важно за Габриела и семейството на Тошко, който отглежда сам децата си. Кохезионната политика е сближаване на ценности, на хора и равни възможности за всички.

Питаме гражданите на Европа какво и как трябва да се промени. Чуйте отговорите на Габриела Пресолска, създала платформа за помощ на хора в нужда.

Това семейство беше настанено в дом, но какъв дом – един гараж, който нямаше прозорци. Буквално. И си представете зимата с 4 деца... нямаш прозорци, нямаш слънце. И трябва да отгледаш тези 4 деца.

Габриела напуска работа, посвещава времето си на социална мрежа за правене на добрини – Volontime.

Както функционират стандартните социални мрежи - така да си изградим българска социална мрежа, но конкретно и специфично за добрите дела.

Какво отличава платформата?

Смятаме, че ако един човек или организация даде независимо дали 5 лв., 500 или 5000 лв. за конкретен човек или за конкретна друга организация – той е тръгнал с тази мисъл – тези пари да стигнат там. И тези 5 лева ще отидат 100% за този човек или за тази организация. Това за мен е сърцето на добрите дела.

Солидарност с другите, възможност да създадеш своя кауза, независимо аз дали искам да даря средства, или да даря времето си, да участвам в благотворително събитие, аз да го създам, или да се включа към вече създадено такова – да си бъде на едно и също място и там бързо и лесно да бъде открито.

Как се гарантира прозрачността?

При нас прозрачността се гарантира по следния начин – под всяка една кампания, която е за набиране на средства – отдолу под нея се вижда трансфер към фондацията или трансферът към конкретния човек. Там също се вижда основанието – за лечение ли е, за закупуване на лекарства ли е, за рехабилитация – това може да бъде видяно като се кликне в самата кампания – най-лесно може да се съберат сумите, които са преведени и да се види сумата, която се е отбелязана в кампанията.

Как това сбъдва една от целите на Европа?

Един от стълбовете на ценностна система на ЕС какъв е? Солидарност. Една от целите коя е? Социалността. Да направим по-социална Европа. Особено в период, в който ние сега бяхме потресени целия свят от ковид пандемията. И сега излизаме от нея, кое по-социално от това да имаш точно едно такова място – социална мрежа, но в нейния пълен смисъл на социалността. Не някой да се издържа благодарение на това нещо. Трябва да се възпитаваме на това нещо – на добрия жест, на добрата постъпка.

Тошко и децата му вече живеят в нова квартира. А наемът им е предплатен за 1 година напред. Благодарение на хората, създали каузата.

Много съм благодарен за тяхната помощ, където направиха това за моите деца. Много съм радостен. Най-важно е за мен децата да са добре, да учат, да не са неграмотни... От това повече не искам, споделя Тошко.

Нов старт за цялото семейство.

"Европейци" е проект на БНТ, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването показва лицата на промяната и разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота и неделя през август, веднага след централните новини на БНТ 1 в 20 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно заседание на външните министри на ЕС заради Афганистан
Извънредно заседание на външните министри на ЕС заради Афганистан
84 нови случая на заразени с Делта варианта на COVID-19 у нас
84 нови случая на заразени с Делта варианта на COVID-19 у нас