НОВИНИ

Какви са политическите реакции след кадрите с полицейското насилие?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:21, 16.08.2021
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че искане за негово изслушване в парламента или за изготвяне на доклад би било нарушение на принципа за разделение на властите. Така той намекна пред БТА, че няма да отиде в парламента, ако бъде поискано изслушването му.

Депутати обаче настояват той да изготви доклад за работата на разследващите по случаите с полицейско насилие на протестите от миналото лято. От Районната прокуратура обявиха, че към материалите по случая с полицейското насилие е запис от охранителна камера, описан в медиите като "под колоната на МС".

Записът е изследван от експерти от СДВР по назначената и изготвена видео-техническа експертиза, като част от разследването срещу четирима служители на МВР.

Главният прокурор обяви пред БТА, че нито има правото, нито задължението да контролира конкретни дела и решенията на конкретни магистрати.

"Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт. Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Група депутати внесоха проект за решение не за изслушване, а за доклад от главния прокурор. Според преподавателя по Конституционно право доц. Наталия Киселова така внесеният проект за решение не би засегнал независимостта на съдебната власт, защото парламентът може да поиска доклад, но с обобщена информация, без данни за конкретни лица и обвиняеми.

"НС може да поиска доклади, различни от годишния доклад, който Конституцията е предвидила, че всяка година трябва да внася главният прокурор и в този смисъл те могат да бъдат по конкретни проблеми от наказателната политика. Проектът за решение, така, както е формулиран, не засяга независимостта на съдебната власт и по-конкретно на прокуратурата, иска се обща информация", допълни доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

Според председателя на парламента също няма правна пречка този доклад да бъде внесен.

"Това, което предполагам Христо Иванов е казал, което и аз вчера обърнах внимание, тази процедура, която я има по правилника на НС, че на всеки три месеца Комисията по правни въпроси може да покани главния прокурор, като се проведе обсъждане по отношение относно пак прилагането на закона, дейността на прокуратурата, разследващите органи и по тази процедура той ще бъде поканен", добави председателят на парламента Ива Митева.

Христо Иванов и Николай Хаджигенов и днес потвърдиха позициите си, че Гешев трябва да бъде изслушан в парламента за полицейското насилие.

"Информацията, която изискваме от него, многократно като тип, е била предоставяна на българската общественост, тя представлява обществен интерес и ние твърдим, че той се крие. Трябва да дойде да поеме лична отговорност", коментира Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

"Конституцията в чл. 126 ал. 2 казва, че именно главният прокурор осъществява надзорност и контрол върху работата на всички прокурори, тоест Гешев лъже. И аз имам един реторичен въпрос - кога има конфликт с Конституцията? Когато напоително повече от година коментира по повод и без повод буквално през ден делото Иванчева, делото Божков, делото Стайков, делото Арабаджиеви, тогава няма конфликт с Конституцията", поясни Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

В сутрешния блок на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има начини да се удовлетвори обществения интерес, но и да се спазят правилата.

"По конкретно дело прокурори нямат право да предоставят информация, но тъй като случаят е с много голям обществен отзвук можем да го направим в правната комисия, може да се поиска закрито заседание, така че има начини да се удовлетвори обществения интерес и да се спазят правилата", уточни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От ГЕРБ видяха опит за отклоняване на общественото внимание в разпространените кадри с полицейско насилие.

"Виждате, че им се струпаха много скандалчета в президентството, струпаха се много скандалчета и на другите така наречени "протестни партии" и трябва да се отклони общественото внимание по някакъв начин", каза още Даниел Митов от ГЕРБ.

Ако проектът за решение бъде приет, главният прокурор ще трябва да внесе доклада до 20 август в Народното събрание. Според специалисти по Конституционно право, данните в него трябва да са публично достъпни.

Вижте повече в репортажа на Йоана Миланова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаос на летището в Кабул, след като талибаните превзеха властта
Хаос на летището в Кабул, след като талибаните превзеха властта
Продължава потушаването на пожара над Югово
Продължава потушаването на пожара над Югово