НОВИНИ

Парламентът осъди полицейското насилие

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:10, 17.08.2021 (обновена)
Чете се за: 09:45 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от година след антиправителствените протести - депутатите се извиниха на битите тогава протестиращи и осъдиха полицейското насилие в декларация. Всичко това стана пред очите на трима от арестуваните млади от скандалния видеозапис, който се появи преди дни и показа на обществото, какво точно се е случило на 10 юли миналата година зад колоните на Министерския съвет - шокиращи сцени на побой и гавра с протестиращи от страна на униформени. И още едно единодушно решение в парламента днес - задължиха главния прокурор Иван Гешев да представи доклад за действията на прокуратурата по случаите на полицейско насилие миналото лято до петък, 20 август.

Извънредното заседание на парламента започна с аплодисменти за децата на протеста.

Позволих си да се обърна към част от младите хора, които са участвали в протестите и са били подложени на това полицейско насилие. В момента на балкона са Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова..., заяви Ива Митева, председател на НС.

От изслушването стана ясно, че кадрите с полицейско насилие са били известни на полицията, упражнилите насилие са проверявани от техни колеги. Служебният вътрешен министър е назначил вчера нова вътрешна проверка..

На този етап за два-три дни в които работихме по този случай, стигнахме до извода, че проверките са повърхностни, не са били отчетени и в пълен обем всички документи и не са установени всички участвали в побоя служители. И това не се налага да го доказваме ние .Това го видяха всички. Полицаите зад колоната не са четирима, а са доста повече. Те не са установени и досега. И трето, възникват съмнения относно обективността при определяне на вида и тежестта на наказанията, заяви Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи.

Рашков в НС: „Филмът на ужасите“ с полицаите биячи е бил известен, но скрит

Още преди заседанието пред камерата на БНТ двамата бивши министри на вътрешните работи от кабинета "Борисов 3" казаха, че са готови да поемат отговорност.

"Още тогава получих кадри, които най-вероятно бяха заснети от протестиращи и бяха в социалните мрежи. Именно заради тези кадри разпоредих да се извърши проверка. Знаете, че 14 дена след това подадох оставка, но както на всички става ясно, тази проверка е извършена. Запознати са всички компетентни институции. Наказанията на служителите са потвърдени в съдебно заседание и продължава разследване на наказателна отговорност, каза Младен Маринов, бивш министър на вътрешните работи.

БНТ: Търсят обаче вашата отговорност. Непрекъснато говорят за високите, отговорните лица, които са допуснали това нещо?

Ние сме насреща така че всеки, който е нарушил по някакъв начин законите на България, трябва да понесе своята отговорност, каза Христо Терзийски, бивш министър на вътрешните работи.

Маринов и Терзийски са готови да поемат отговорност, ако се докаже тяхна вина за упражненото насилие

Според "Има такъв народ" след изслушването на Бойко Рашков е станало ясно, че това Народно събрание е свършило част от работата на прокуратурата .Определиха давалите заповеди на полицаите от снимките като социопати.

Не може да се е случило нещо такова и да не изпиташ отвращение и съчувствие към пребиваните деца, двама от тези социопати са в тази зала - бившите министри на вътрешните работи. Недоумявам как е възможно в ПГ на ГЕРБ да не ги е срам, че те са още сред вас, заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

От ГЕРБ казаха, че съжаляват, че е имало насилие и го осъждат, но видяха в това изслушване поредния опит да бъдат дискредитирани.

Насилието в тази страна трябва да спре, насилието на българи върху българи и затова трябва да положат усилия всички и тези, които са го упражнили, онези четиримата и онези, които са го провокирали. Защото всички знаем, че имаше провокации, каза Радомир Чолаков, ПГ на ГЕРБ.

От БСП поискаха да не се допуска повече подобно нещо.

Тези деца ще се приберат в къщи и ще се чудат защо бяха тук и какво и ма казахме днес. Да, казахме вас ви биха, над вас упражниха насилие, защото трябваше да се пази един режим 12- годишен, който е сраснал на всички нива, ние го чухме, заяви Иван Иванов, ПГ на БСП.

От "Демократична България" поискаха отговорност от бившите министри.

Вие Младен Маринов, вие Христо Терзийски, вие сте виждали този запис. Можете да ни излъжете тук групово, та тук да не е пълно с идиоти?! Вие сте виждали този запис, вие сте прикривали този запис, какво сърце носите, не знам, заяви Антоанета Цонева, ПГ на "Демократична България".

Според ДПС полицейското насилие има традиции у нас и политиците са длъжни да работят срещу това.

Ние дължим голямо извинение на всички български граждани, които са пострадали от полицейщината. Дължим в случая огромно извинение на тези деца и на техните семейства, и на всички тези, които не видяхме на сцените, защото съм убеден, че имаше и други бити, каза Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС.

С кубинки на парламентарната трибуна застана един от водачите на протеста - Арман Бабикян, депутат от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Ние сме изправени тук пред избор дали полицейският ботуш е по-висок от иконата вкъщи, дали полицейският ботуш на властта е по-висок от мечтите ви. И най-вече, дали полицейският ботуш е по-висок от свободата ни!

Какви са политическите реакции след кадрите с полицейското насилие?

След края на заседанието двамата бивши министри се извиниха в кулоарите.

Първо искам да се извиня и да кажа, че съжалявам за тази случка, която ни стана достояние за превишаване на полицейските правомощия при използване на физическа сила и помощни средства. Наистина като полицай и като човек не допускам такива действия, каза Младен Маринов, бивш вътрешен министър.

Не може българската полиция да бъде използвана и поругавана с политически цели особено когато предстои най-вероятно началото на нова предизборна кампания. Част от управлението на политически сили са народни представители благодарение на използването на тези протести. Може би има начини и средства по-добри от прашката да се прави предизборна кампания, каза Христо Терзийски, бивш вътрешен министър.

Парламентът прие единодушно декларация, с която осъди бруталното полицейското насилие над протестиращи.

Определя това за позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от Конституцията и от международните договори, по които Република България е страна, заяви Виктория Василева- председател на ПГ на "Има такъв народ".

Депутатите настояват за ефективно и безпристрастно разследване и за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица за прикриването на техните деяния.

Едно от пребитите момчета не иска да вижда подобно насилие отново.

Нещо зловещо, нещо страшно, аз такова нещо не бях виждал и се надявам повече да не съм свидетел на такива неща - уплах у хората, побой, доста голям страх в очите на самите хора, там бяха хората да изкажат своето мнение, да застанат на своята позиция, не да правят неща, така че да пречат на полицаите, каза Андрей Димитров.

По време на цялото заседание отвън протестиращи искаха оставките на бившите вътрешни министри и подвеждане под отговорност на бившия премиер и главния прокурор за насилието под колоните миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратура започва проверка на рекордно високите цени на борсовия ток
Спецпрокуратура започва проверка на рекордно високите цени на борсовия ток
В Пловдив зарaботи първият у нас постковид център
В Пловдив зарaботи първият у нас постковид център