Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Има обвинени за полицейското насилие пред МС. Парламентът ще заседава извънредно (ОБЗОР)

Татяна Йорданова
от Татяна Йорданова
20:06, 15.08.2021
Чете се за: 07:42 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание ще заседава извънредно във вторник заради разпространените кадри с полицейско насилие от антиправителствените протести миналото лято. Решението си обяви късно снощи председателят на парламента Ива Митева. А днес Софийската районна прокуратура съобщи, че четирима полицаи са с обвинения. За "По света и у нас" от обвинението не уточниха точно кога полицаите са били привлечени към наказателна отговорност. Стана ясно обаче от кое чекмедже са извадени записите.

Късно снощи председателят на парламента Ива Митева изрази възмущението си от изнесените кадри и поиска на извънредно изслушване вътрешният министър Бойко Рашков да каже какви действия са предприети, за да се установят лицата, превишили правомощията си, както и какви са наложените наказания.

В интервю за общественото радио Николай Хаджигенов каза, че изнесените кадри са копия и са открити в шкаф в СДВР след едногодишно издирване.

От ГЕРБ пък отговориха, че изваждането на материалите точно сега съвсем не е случайно.

Кадрите с полицейско насилие ще стигнат и до Европейския парламент

Късно снощи председателят на парламента Ива Митева изненада депутатите с извънредна новина.

"С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и юрист, но и като гражданин, жена и майка. С правото, дадено ми от Конституцията, ще свикам извънредно заседание във вторник за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви".

Пред депутатите Бойко Рашков трябва да каже какво е направено до момента, за да бъдат установени и наказани полицаите, превишили правата си.

Прокуратурата: 4 лица от МВР са привлечени към наказателна отговорност за насилие над протестиращи

От Софийската районна прокуратура заявиха за БНТ, че по случая вече има повдигнати обвинения.

"Към наказателна отговорност са привлечени 4 лица, служители на МВР към датата на извършване на деянието. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани са приобщени записи от видеокамери, включително записа от камера, носеща заглавие "под колоните на МС", обясни пред БНТ Невена Зартова, ръководител на Софийска районна прокуратура.

Разследването продължава под специален надзор на Апелативната прокуратура.

Пред общественото радио Христо Иванов заяви, че последствията не трябва да бъдат само за полицаите.

"Те са инструменти. Онези политически и институционални фактори - Борисов и Гешев, които браниха своята власт", каза Христо Иванов, председател на "Да, България".

Именно затова той иска и отчет на главния прокурор пред депутатите.

"Да му бъде искан доклад и да бъде изслушан за това, че заедно с Борисов са били част от укривателството на това престъпление", каза Христо Иванов, председател на "Да, България".

Христо Иванов: Утре ще внесем искане да бъде изслушан Иван Гешев в НС

Във Фейсбук реагираха другите сочени за отговорни - Младен Маринов и Христо Терзийски - вътрешни министри по времето на протестите, като казаха, че още миналата година са започнали проверки по случая.

"Разпореждането ми бе ясно и категорично - проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки... Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление", написа Младен Маринов.

Младен Маринов: Никога не съм укривал данни за извършено престъпление

"Своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на отдел "Специализирани полицейски сили". Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел", написа Христо Терзийски.

Христо Терзийски: МВР няма полза да прикрива случаите на насилие

Пред БНР Николай Хаджигенов изрази съмнение доколко адекватни са наложените наказания.

"Единият не може да бъде повишен две години, на другите им направиха забележка", коментира той.

Хаджигенов каза и от кое чекмедже са взети разпространените кадри. След една година търсене му били предоставени от СДВР. Но подчерта, че това, което виждаме, всъщност са копия.

"Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка", поясни Хаджигенов.

Николай Хаджигенов: В СДВР открихме дисковете с полицейско насилие, никой не ми ги е дал

Пред БНР депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков пък отговори, че изкарването на кадрите на показ една година по-късно е умишлена атака.

"По-скоро са били крити в някакви други чекмеджета, а не в чекмеджета на ГЕРБ, за да могат да бъдат извадени сега и да не може да бъде съставено правителство", заяви Чолаков.

Съвсем обратната позиция изрази пред БНР Мария Капон.

"Борисов е този, който носи най-голямата отговорност. Ние видяхме неговите ботуши, неговите юмруци, неговата власт. Разбира се, и Гешев - те скриха кадрите", каза тя.

Мая Манолова настоява полицаите от записа с насилие да бъдат изслушани в НС

От Фейсбук Мая Манолова настоя полицаите от записа да бъдат поименно извикани в парламента, заедно с бившия премиер.

"Да се явят на извънредно изслушване в парламента. Незабавно! Ако откажат, да бъдат принудително доведени!"

БНТ потърси Евгени Марчев, който е един от пострадалите под колоните на МС, той обаче каза, че ще запази мълчание до вторник, за да види какъв ще бъде резултатът от извънредното заседание на Народното събрание.

По темата работиха: Татяна Йорданова, Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова за кадрите с насилието: Трябва да видим кои са поръчителите
Илияна Йотова за кадрите с насилието: Трябва да видим кои са поръчителите
Помощ от държавата ще получат семействата с изгорели домове след пожара в Кръстава
Помощ от държавата ще получат семействата с изгорели домове след пожара в Кръстава