НОВИНИ

Помощ от държавата ще получат семействата с изгорели домове след пожара в Кръстава

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 15.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Всички семейства, чиито домове изгоряха при пожара във велинградското село Кръстава, ще получат помощ от държавата. Това обяви областният управител на Пазарджик Иван Васев. В селото днес пристигнаха тонове хранителни продукти и дрехи, събрани от дарители от цялата страна.

Фатиме е майка на две деца. Домът им е изцяло изпепелен от огнената стихия. Жената признава, че без помощ не би могла да възстанови дома си.

От мен няма да мога. Аз съм болна жена, оперирана. Пенсия вземам, но тя няма да може да ми помогне никога. Тук ми беше животът. Моето положение е лошо, лошо, много лошо. Имам две деца, къде да ги подслоня?

В същото положение са и съседите на Фатиме, които днес изваждаха малкото си вещи от изпепелените жилища.

Пожарът оставя без дом и 66-годишната Авиша, която се грижи за своята дъщеря с увреждания.

Ние сме за голяма помощ. Ние сме направо трагедия. Цял живот съм се грижила, цял живот. И за какво? Пепел, ето.

На оглед в Кръстава дойде и областният управител на Пазарджик Иван Васев и обеща помощ от държавата. Такава обеща и общината.

След като бъдат описани всички щети, като се излезе с едно становище, какви средства ще бъдат необходими, тогава ще се направи всичко необходимо от Междуведомствената комисия да бъдат пуснати необходимите средства за възстановяване на пострадалите семейства, каза Иван Васев, областен управител.

Комисия, тук на оглед. Инженер конструктор и да преценим, коя сграда става, коя не става, каза Костадин Коев, кмет на община Велинград.

След пожара в Кръстава последва и вълна от съпричастност. В селото пристигнаха дарения от цялата страна.

Това всичко е дарения. Завивки, дрехи, храна. Умоляваме хората, които искат да помогнат за парични средства и строителни материали, каза Тефик Джамбазов.

Утре ще бъде разкрита и сметка за набиране на средства. А до този момент вече са събрани повече от 40 000 лв. в помощ на пострадалите. Очаква се да пристигнат и 6 мобилни къщи, които са снабдени с удобства от първа необходимост.

Репортер: Ангел Узунов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има обвинени за полицейското насилие пред МС. Парламентът ще заседава извънредно (ОБЗОР)
Има обвинени за полицейското насилие пред МС. Парламентът ще заседава извънредно (ОБЗОР)
Нови изисквания за влизане в Испания от 16 август
Нови изисквания за влизане в Испания от 16 август