НОВИНИ

Кадрите с полицейско насилие ще стигнат и до Европейския парламент

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:08, 14.08.2021
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Слушай новината

Кадрите с полицейско насилие от втория ден на протестите миналото лято ще стигнат и до Европейския парламент. Това заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов. Във Фейсбук Слави Трифонов поиска арести и присъди за всички замесени в насилието и посочи за отговорни Бойко Борисов, Младен Маринов и Христо Терзийски. За поемане на отговорност призова и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Кадрите предизвикаха лавина от коментари от почти всички политически партии, а от Синдиката на служителите на МВР заявиха за БНТ, че политиците в момента използват случая, за да печелят политически дивиденти.

Поради етични съображения не излъчваме най-грубите сцени на насилие. Но всички те ще бъдат прожектирани пред комисия в Европейския парламент. Това се закани евродепутатът Петър Витанов.

Витанов сезира Комисията по правосъдие в ЕП заради кадрите с полицейско насилие

Видеото пък провокира Христо Иванов тази сутрин да запише свое на същото място.

Това е местопрестъплението, не просто защото там, в този ъгъл, беше мачкана българската свобода. Става дума за една целенасочена, политически поръчана и политически и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани.

Христо Иванов назова виновните според него: Бойко Борисов, Иван Гешев, Младен Маринов и Христо Терзийски. И полицаите, които се виждат на кадрите.

Христо Иванов: Ще търсим пълна отговорност от виновните за полицейското насилие

Няколко часа по-късно Слави Трифонов също определи виновните в пост във Фейсбук:

Отговорността за всичко това е на тогавашния министър-председател Бойко Борисов. След случилото се зад колоните на Министерския съвет, той не обели нито една дума за битите деца, каза само, че се пролива кръв на полицаи. Не беше намерен нито един виновник за полицейското насилие, не беше осъден нито един. Нещо повече - след побоя над протестиращите, за награда вътрешният министър, пряко отговорен за полицейското насилие през месец юли - Младен Маринов, беше издигнат за депутат от партия ГЕРБ и днес той е депутат от ГЕРБ.

Слави Трифонов за кадрите с полицейско насилие: Всички замесени в това престъпление трябва веднага да бъдат арестувани и осъдени

Трифонов поиска арести и осъдени, за същото призова и Корнелия Нинова.

Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи. Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига. Обективно разследване, съд и отговорност. А най-голямата е на онзи, под чиито прозорци на Министерски съвет се случва това.

Корнелия Нинова: Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи

Колко виновни са полицаите, които се виждат на кадрите - отправихме този въпрос към председателя на синдиката им.

Да, очевидно в действията на полицаите имаше силно смущаващи неща, които те извършиха, заяви Иван Павлов, председател на УС на Синдикат на МВР.

Но постави и един въпрос:

Вие в частност, като физическо лице, ако бъдете залята сега с примерно 5 литра урина, знаете ли как ще реагирате вие лично? Голямата част от полицейските служители не са подготвени за действия при масови безредици и те не могат да упражнят този обем от тактически действия, който се очаква от тях.

Полицаите, които слагат белезници на някои протестиращи, ритат ги и ги бият с палки, трябва да са наясно със закона, който важи за тях. Границата на позволеното и непозволеното е много тънка, но законът им позволява да упражняват физическа сила в няколко случая. Например, ако протестиращ напада полицаи, ако нарушава обществения ред и ако оказва съпротива при полицейско разпореждане. При всички случаи обаче законът казва още нещо: използваната физическа сила трябва да се спре незабавно, когато полицаят е постигнал законната си цел, или иначе казано, е спрял нарушителя.

Така или иначе от синдиката са убедени, че разпространените кадри имат и друг подтекст.

Бяха политизирани още от първата секунда на протестите, първата секунда! И бяха експлоатирани най-безочливо и по най-отвратителния начин на гърба на полицаите от всички политически сили, допълва Иван Павлов, председател на УС на Синдикат на МВР.

Въпреки това настояват да се провери внимателно дали полицаите са прескочили тънката граница на закона.

Цялото видео със записи от охранителните камери под колоните на Министерски съвет, направени по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г. вижте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в село Кръстава е локализиран, щетите са огромни
Пожарът в село Кръстава е локализиран, щетите са огромни
Слави Трифонов потвърди: ИТН няма да подкрепи правителство с третия мандат
Слави Трифонов потвърди: ИТН няма да подкрепи правителство с третия мандат