НОВИНИ

Насилие на протеста през 2020: Показаха неизлъчвани кадри от камери под колоните на МС

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:31, 13.08.2021 (обновена)
7548
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Неизлъчвани кадри с побои и издевателства по време на антиправителствените протести миналото лято показа парламентарната комисия, която проверява данни за полицейско насилие.

Записите са от вечерта на 10 юли 2020 година. На тях се вижда как служителите на МВР ритат, удрят и бутат протестиращи, които са с белезници на земята.

От етични съображения кадрите с проява на насилие няма да бъдат излъчени.

Кадрите, на които се вижда как полицаи нанасят удари върху протестиращи, са от нощта на 10 юли миналото лято. Те са заснети от камера на НСО, монтирана зад колоните на Министерския съвет. Служителите на МВР удрят с ритници, юмруци и палки задържаните.

"Униформен с каска стъпва върху главата на един от задържаните буквално с крак. Видяхте ли някой да се съпротивлява? Ако тези хора бяха военнопленници не биха се държали така с тях", заяви Николай Хаджигенов, председател на временната комисия за разследване на протестите от 10 юли и 2 септември 2020 година.

Дискът с кадрите от камерата се е издирвал от председателя на комисията Николай Хаджигенов от 15 юли миналата година. Той е открит след съдействие от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. С издирването му са се занимавали двама служители на МВР, като дискът е бил открит в чекмедже в СДВР.

Според Хаджигенов е имало опит да се прикрие насилието - на 22 януари тази година той е получил писмо с отговор от началника на НСО бригаден генерал Емил Тонев, че службата не разполага със записи от въпросното място.

Няколко месеца по-късно обаче неговият заместник - полковник Милен Русев, е заявил, че може да ги предостави единствено на органите за защита на националната сигурност и съдебната власт.

"Те прикриват престъпление и това е престъпление срещу правосъдието, и това трябва да бъде наказано. Сега, ако все още някой не е разбрал защо Гешев и защо прокуратурата, и защо правосъдието - ето заради това", допълни Николай Хаджигенов.

"13-месечно търсене свърши успешно и не за друго, а защото хората трябва да знаят истината и трябва да знаят какво никога повече не трябва да се случва в България", каза още Арман Бабикян от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

За следващото заседание на комисията е призован главният прокурор Иван Гешев.

Цялото видео със записи от охранителните камери под колоните на Министерски съвет, направени по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г. вижте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РИОСВ сезира прокуратурата за незаконния колектор край Синеморец
РИОСВ сезира прокуратурата за незаконния колектор край Синеморец
Кирил Петков: Има 33 опасни язовири в страната
Кирил Петков: Има 33 опасни язовири в страната