НОВИНИ

Кирил Петков: Има 33 опасни язовири в страната

Николай Минков
от Николай Минков
18:26, 13.08.2021 (обновена)
Чете се за: 06:40 мин.
Политика
Слушай новината

Високите цени на електроенергията, Балкански поток, опасни язовири и държавната помощ за фирмите по време на COVID кризата бяха сред въпросите на депутатите към министрите по време на парламентарния контрол днес.

През целия предиобед служебният министър на енергетиката отговаряше на питане на депутати за мерките, предприети от държавата за овладяване пиковата цена на електроенергията на свободния пазар, която през миналата седмица достигна исторически връх от 400 лв. за мегават.

Също така той обясни дали газопровода Балкански поток работи на загуба или не. Следобедните часове неговият колега, министърът на икономиката Кирил Петков трябваше да отговори дали парите завещани от герб за ремонт на язовирите са достигнали до най-опасните от тях, а така също как се справя неговото министерство с мерките в подкрепа на малките и средни предприятия.

От похарчените над 580 млн. лв. от предишния кабинет за ремонт на язовири, нито лев е е отишъл към най-опасните от тях, намиращи се непосредствено до населени места. Това е установила работна комисия, съобщи Петков.

"От тези 33 нито един не попада в топ 10-те, които сме завършили. Нито едни не попада в 18-те, които почти са завършени, а 11 от тези 33 опасни язовира даже не са възложени да бъдат обследвани", каза министърът на икономиката Кирил Петков.

Петков обяви, че Атанас Гогов е предложен за нов шеф на Държавната консолидационна компания. Целта е да се пресече практиката ДКК да превъзлага ремонти на "Монтажи" без търгове и конкурси. Той е предложил още държавната фирма де премине на директно подчинение към Министерството на икономиката.

"Така че смяна на хората, вдигане на монтажи към Министерството на икономиката, обследване в детайли и спиране на практиката - без обществени поръчки и без министерски контрол", каза министърът Петков.

Петков обяви още, че общият бюджет на програмата за подпомагане на малки и средни предприятия, засегнати от ковид кризата е увеличен до 184 млн. лв., което ще позволи финансирането на 3700 фирми.

"Когато държавата вижда във всяка една фирма в икономиката като клиент, който тя трябва да обслужи, а всеки един данъкоплатец като акционер, мисля, че България ще се управлява по по-прозрачен и добър начин", каза министърът на икономиката Кирил Петков.

Близо 3 часа продължи изслушването на служебния енергиен министър. Той обясни защо се е забавило включването на блокове от ТЕЦ "Марица Изток 2", които да компенсират дефицита на ток на борсата, предизвикал скок в цените на свободния пазар.

"Никога не съм казвал, че блоковете изискват технологично време, за да се включват. Мениджмънтът има нужда от технологично време, защото досега не е работил на пазарен принцип. Включването на блоковете не стана с темпа, с който трябваше да се случи, т.е. стана забавено, обаче това е една инерция на работа, която е наследена. ТЕЦ "Марица Изток 2" е свикнал да работи на гарантирани количества, със заповеди и да не се интересува и да не се задълбочава в тенденциите на пазара", каза служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Той отрече освобождаването на неговия заместник вчера да има връзка с цените на тока за бизнеса.

Той съобщи, че Балкански поток работи на загуба, след като нетна печалба нa "Булгартрансгаз", който оперира газопровода, за първото полугодие нa годината е 55 млн. лв. Зa сравнение през същия период предходната тя е била 60 млн. лв.

"Ако се твърди, че инвестицията от 2 млрд. и половина ще се възвърне за 10 г. това означава, че тя трябва да увеличи годишния приход грубо с 250 млн. лв.", каза Андрей Живков.

Само ГЕРБ и ДПС защитиха икономическата полза от Балкански Поток.

"Всичко това, което е направено в областта на диверсификацията, е в рамките на правителството на премиера Борисов, колкото и да не се харесва това на някой", каза депутат от ПГ на ГЕРБ Теменужка Петкова.

"За 10 г. от ГЕРБ е построен Суецкият канал. А за 10 г. не можахте да направите връзката с Гърция. Това ли ви е диверсификацията. А когато става въпрос за т.нар. Руско-турски поток, ние от "Демократична България" така го наричаме. Него го постигнахте за една година", каза Мартин Димитров от "Демократична България".

"В енергетиката няма части и държавни интереси. Има обществен интерес", каза Иван Хиновски.

"За да се развие енергетиката, в тази зала не трябва да се наричаме боклуци. Може през тази тръба да изпратим газ на Румъния, Украйна. Ще дойдат тези дни колеги. Не бъдете тесногръди. Не разглеждайте нещата само от камбанарията на "Да или Не България" или "Има такъв народ" и т.н.", каза Рамадан Аталай.

"Леко съм скептичен кога ще изнасяме газ към Украйна, но по-скоро всички виждаме, че този проект на Русия заобикаля Украйна по политически причини и ние съдействаме на това", каза Арман Бабикян.

"Изчезналата пътна карта, която издирвахме с вас, вероятно е метафора за изчезналия или загубен път на българската енергетика за съжаление", каза Атанас Костадинов от БСП.

Министърът на енергетиката заяви, че се обмисля вариант да поискаме руското копие на пътната карта на Балкански поток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Насилие на протеста през 2020: Показаха неизлъчвани кадри от камери под колоните на МС
Насилие на протеста през 2020: Показаха неизлъчвани кадри от камери под колоните на МС
Актуализацията на бюджета: Полярни мнения в Народното събрание
Актуализацията на бюджета: Полярни мнения в Народното събрание