НОВИНИ

Слави Трифонов потвърди: ИТН няма да подкрепи правителство с третия мандат

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:50, 14.08.2021
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Слушай новината

В края на поредната гореща политическа седмица Слави Трифонов обяви, че "Има такъв народ" няма да подкрепи следващото предложение за кабинет, което след отказа на ГЕРБ, вече е ясно, може да стане факт след връчването на третия мандат. В интервю за БНР лидерът на първата политическа сила заяви, че депутатите от партията му ще работят за важните за гражданите въпроси като актуализацията на бюджета и справянето с ковид кризата. Пред Петър Волгин Трифонов обясни защо се е стигнало до отказа за съставяне на кабинет. Заяви още, че Конституцията му дава право да издигне Румен Радев за втори президентски мандат и обясни, че за него разлика между "издигам" и "подкрепям" - няма.

Слави Трифонов обясни, че е било направено всичко възможно с мандата на ИТН да бъде реализирано правителство. Но по думите му и Исус Христос заедно с 12-те апостоли като кабинет да бил предложил, пак щели да им намерят кусури.

Отговори и защо е махнал Николай Василев от предложението си за премиер в първия си проектокабинет, въпреки че отговарял напълно на визията му затова какво трябва да представлява един български министър-председател.

За да направя "компромис за Христо Иванов и "Мутри, влез, излез". И защото те реагираха по тоя начин, а беше важно с партиите на протеста да бъдем заедно.

Впоследствие, по думите на Трифонов, след компромиси от негова страна, било постигнато споразумение по всички важни точки и "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" имали възможност да постъпят почтено и отговорно и да се реализира правителство.

В един момент всичко се превърна в невъзможност за съставяне на правителство заради липсата на партньорско отношение, защото имахме различия по това как трябва да стане. ДБ основно и ИБГНИ изведнъж изразяваха претенции, които бяха неадекватни. Христо Иванов искаше да одобрява всички от правителството. При среща, 2 дни преди да представим първото правителство на 12 юли, той започна да съзира "дългата ръка на ДПС". На въпрос откъде я съзира, той отговори, че имал такова усещане. Твърдеше, че Николай Василев е от ДПС и КГБ.

Слави Трифонов обясни какво щеше да стане, ако ИТН бяха номинирали за премиер Христо Иванов

Трифонов определи като "доста мръсна кампания" последвалото в сайтовете и медии, с които по думите му разполагали тези партии и ИТН били "обвинявани за всичко".

Хората, с които си естествен партньор, изведнъж те припознават за враг. И вместо основната цел да бъде ГЕРБ да бъде припознат като враг, ГЕРБ изчезва от публичното пространство и изведнъж аз бях припознат като враг.

БСП се появили малко по-късно и започнали да се държат по етичен и коректен начин, разказа още Трифонов. Предположи, че може да има следващо правителство и то да бъде реализирано от всички останали депутати без тези на ИТН.

Неговите народни представители нямало да излязат от зала при гласуване на следващо предложение за правителство, но нямало и да подкрепят кабинет, дори и ако президентът Радев призове ИТН да гласуват "за".

С нашия мандат няма да има правителство, но ние имаме 65 депутати, а има други 175 депутати, които може да реализират правителство. Да постъпят национално отговорно и да направят всичко необходимо.

На въпрос защо като първа политическа сила ИТН не издига свой кандидат за президент, Слави Трифонов отвърна:

Издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев. Имаме това право по закон и конституция. Ние го подкрепяме, което е същото като издигаме. Така го подкрепяме, че все едно го издигаме. И не мога да разбера каква е разликата.

Слави Трифонов: Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет. Отиваме на нови избори

В парламентарен аспект Трифонов каза, че групата на ИТН е стигнала до извода, че трябва да се обърне сериозно внимание на няколко важни въпроса - евентуална ковид криза, актуализация на бюджета, плана за възстановяване.

ПГ на ИТН ще се отдаде на решаването на важните за гражданите въпроси, които могат да се решат само в парламента.

Всички мнения да има или да няма актуализация на бюджета трябва да се дискутират в парламента пред очите на всички е позицията на Слави Трифонов. За сдобряване с партиите на протеста отговори, че не знае дали би могло да се случи.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кадрите с полицейско насилие ще стигнат и до Европейския парламент
Кадрите с полицейско насилие ще стигнат и до Европейския парламент
Ограничават движението за тирове в участък на "Хемус" на 15 и 16 август
Ограничават движението за тирове в участък на "Хемус" на 15 и 16 август