НОВИНИ

Мулета събират боклука в италианско градче

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:45, 14.08.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Европа
Слушай новината

Малкото италианско градче Артена, на около 30 км от Рим, е намерило ефективно и креативно решение да не влияе на околната среда с управлението на отпадъците: мулета.

Мела, Джоя и Пастора са трите мулета, които се разхождат по центъра на Артена, помагайки на мъжете да събират боклука от 13 000 души в града, съобщава Евронюз.

Пешеходният център на града, разположен в подножието на планините Лепини, е най-големият от този вид в Италия с 6 километра стръмни изкачвания и спускания. Районът е свободен от превозни средства поради стръмния си наклон, но алеите са отворени за мулетата на семейство Бучи.

"Баща ми и чичо ми ме научиха на всичко и аз предадох целия си опит на сина си. Наклон, спускане, тесни завои, мулетата са интелигентни и вземат добре завоите", каза Емилио Бучи, собственик на мулетата.

Те носят торби, пълни с боклук, като ефективно извършват услугата за събиране в историческия център на града.

Рециклирането вече е факт в Артена, както обяснява кметът Лорис Талоне.

"С мулетата сме постигнали много добри резултати, повече от 80% от рециклирането е факт. Имахме тази идея, защото всичко, което се изнася извън стария градски център, сега се транспортира от мулета", отбеляза Талоне.

Услугата е наистина устойчива: без камиони за боклук, с нулев шум и нулеви емисии. Дори животинските изпражнения се събират от водачите на мулетата, всеобхватна екологична операция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров: В Синсинати винаги е забавно
Григор Димитров: В Синсинати винаги е забавно
Труден жребий за Григор на старта в Синсинати
Труден жребий за Григор на старта в Синсинати