НОВИНИ

Христо Иванов: Ще търсим пълна отговорност от виновните за полицейското насилие

христо иванов търсим пълна отговорност виновните полицейското насилие
bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 14.08.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Политика
Слушай новината

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви във видеообръщение в социалните мрежи, че главният прокурор Иван Гешев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да си подадат оставките заради полицейското насилие на антиправителствения протест от 10 юли миналата година.

"Вчера, благодарение на работата на новосъздадената комисия относно насилието над протестите, беше най-сетне публикуван един запис от камерата, който ясно показва бруталното насилие и унижение, на които бяха подложени българските граждани, младежи, деца, протестиращи. Над милион души вече са го гледали, аз също го гледах и не мога да се побера в кожата си цяла нощ от гняв и отвращение. И днес съм тук на местопрестъплението, защото искам да кажа няколко неща - това е местопрестъплението, не просто защото там, в този ъгъл, беше мачкана българската свобода, беше мачкано достойнството на българските граждани, бяха мачкани надеждите на българските младежи, че могат да имат достойно гражданство, европейско и българско, а защото стана на прага на МС и ясно показва кой е отговорен", заяви Иванов.

"Тук не става дума за ексцес, че някаква група полицаи са си изпуснали нервите, а за една целенасочена политическа поръчана и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани. Тя включваше, както разбираме от работата на НС, масово подслушване, под скандален претекст за преследване на организация на държавен преврат - държавен преврат, извършван от стотици хиляди български граждани, чрез основното човешко право - на протест, на искане на свобода и отчетност. Държавен преврат, който е възможен само, когато хората, които в този момент са яхнали държавата - Гешев и Борисов, смятат, че тя им е бащиния, че с всички средства могат да пазят своята власт. Именно тези комунистически текстове от НК, които не са били прилагани с десетилетия, те използваха, за да организират масово подслушване на всички, които са имали нещо общо с протестите. И вчера видяхме бруталното, организирано насилие", казва още Иванов и се възмущава от предложението на ГЕРБ бившият вътрешен министър Младен Маринов да участва в комисията, която разследва насилието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трифонов: Издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев
Трифонов: Издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев
Стари познайници на Левски ще ръководят мачовете на ЦСКА срещу Виктория Пилзен
Стари познайници на Левски ще ръководят мачовете на ЦСКА срещу Виктория Пилзен