НОВИНИ

Столтенберг: Никога не сме имали намерение да останем завинаги в Афганистан

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:38, 17.08.2021
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

НАТО ще следи внимателно за евентуално подновяването дейността на терористични групи в Афганистан - обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредно заседание на посланиците от алианса заради кризата в Афганистан. Външните министри на страните от Европейския съюз също се събраха спешно, за да обсъдят събитията и евентуалните им последици за Европа на фона на тревогата от тероризъм и нова бежанска вълна. Смайващото развитие на ситуацията налага и горчиви изводи за 20-годишната международна намеса в страната.

Афганистан не бива отново да става база за терористи, подчерта Йенс Столтенберг.

Бяхме изправени пред сериозна дилема - да напуснем и да рискуваме талибаните да си върнат властта или да останем и да рискуваме нови атаки в една бойна мисия с неизвестен край. Никога не сме имали намерение да останем завинаги в Афганистан.

Столтенберг призна, че събитията са били неочаквани и ситуацията е непредсказуема. И увери, че алиансът ще следи за евентуални действия на терористични групи и има капацитет да нанася удари от дистанция срещу терористи. НАТО има 800 души в Кабул, които поддържат работата на летището и евакуирането на хора.

Талибаните трябва да спазват и улесняват безопасното отпътуване на всички, които искат да заминат. Летището и граничните пунктове трябва да останат отворени.

МВнР: Към момента шестима български граждани очакват евакуация от Кабул

Френският президент призова за общи действия в този, по думите му "исторически поврат".

В Афганистан има терористични групи и те ще искат да извлекат полза от дестабилизацията. Връщането на стабилността ще изисква политически и дипломатически действия. Афганистан не бива да стане отново убежище на тероризма, каквото беше, каза Макрон.

Германският канцлер Ангела Меркел обсъди очакваната бежанска вълна в телефонни разговори с Париж, Рим и Лондон.

Ще обсъдим движението на мигранти. Важно е да подпомогнем съседните страни, където пристигат бежанци от Афганистан, преди всичко Пакистан. Бяхме в Афганистан близо 20 години и не постигнахме целите си. Трябва да извлечем поуки, каза Меркел.

Евакуират чужденци от Кабул, улиците са пусти

Москва подчертава нуждата от диалог между етническите групи в размирната държава.

Талибаните на практика доказват готовността си да уважават мнението на другите и това е положителен сигнал. Те казаха, че са готови да обсъждат правителство, в което да участват и други афганистански представители, каза Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Турция води преговори с всички страни в афганистанския конфликт.

Всичко за ситуацията в Афганистан четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военно-окръжната прокуратура в София разследва смъртта на млад офицер
Военно-окръжната прокуратура в София разследва смъртта на млад офицер
Над 19 000 горски пожара са регистрирани у нас до момента
Над 19 000 горски пожара са регистрирани у нас до момента