НОВИНИ

Евакуират чужденци от Кабул, улиците са пусти

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:53, 17.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Въоръжени бойци на талибаните са организирали пропускателни пунктове в столицата. От международното летище бяха подновени полетите на военни самолети, с които се извършва евакуация на чужденци и афганистанци.

Излита по един самолет на час, съобщиха преди минути от Пентагона. Външните министри на страните от Европейския съюз обсъждат на извънредно заседание кризата в Афганистан. Американският президент Джо Байдън защити решението си да изтегли американските военни с аргумента, че никога няма подходящ момент за подобен ход.

Афганистан потъна в хаос и несигурност (Снимки)

Международното летище на Кабул продължава да е най-горещата точка в Афганистан. Хиляди афганистанци и чужденци се стичат към него и продължават с отчаяните опити да напуснат страната.

Еврокомисарят по икономиката: Държавите трябва да създадат коридори за прием на бежанци от Афганистан

След вчерашните сцени на огромно множество изпълнило пистите, заснети дори от сателит, американските военни, които в момента контролират зоната, спряха достъпа до летището, за да ограничат прииждащите. Това позволи полетите с военни самолети да бъдат възобновени.

640 души са сред късметлиите, успели да напуснат страната на борда на товарен самолет на американските военновъздушни сили с полет от Кабул до Катар вчера. Екипажът е взел решение да излети с тях на борда, вместо да бъде направен опит да бъдат свалени.

Столтенберг: Никога не сме имали намерение да останем завинаги в Афганистан

Множество правителства се опитват в надпревара с времето да изтеглят хората си от Афганистан, както и да спасят афганистанци. Френски, британски, германски, индийски самолети успяха да излетят и да евакуират успешно свои граждани. След шокиращо бързото превземане на страната от талибаните, президентът Джо Байдън защити решението си да изтегли американския контингент.

"Ако не друго, развитието на ситуацията през изминалата седмица подсили убеждението, че това е точният момент - американски военни не могат и не бива да се бият и да умират във война, която афганистанските сили отказват да водят", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Джо Байдън: Стоя твърдо зад решението за изтегляне от Афганистан

Междувременно в Кабул остава тихо и привидно спокойно, с патрулиращи талибани по улиците. Местна телевизия излъчи интервю на журналистка с говорител на талибаните, в което той оценява като много положителен факта, че смяната на властта е станала с едва около 50 загинали.

Така талибаните вероятно целят да покажат, че имат далеч по-умерена политика спрямо жените в сравнение с предишното им управление - до 2001 година, когато подобно интервю би било немислимо, жените не можеха да излизат сами, носеха бурки и нямаха право да работят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори кръг: ИТН, ГЕРБ И БСП на консултации при президента
Втори кръг: ИТН, ГЕРБ И БСП на консултации при президента
Кипър въвежда PCR тест за пристигащи от България, които не са ваксинирани
Кипър въвежда PCR тест за пристигащи от България, които не са ваксинирани