НОВИНИ

Еврокомисарят по икономиката: Държавите трябва да създадат коридори за прием на бежанци от Афганистан

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:17, 17.08.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Политика
Слушай новината

Европейските държави трябва да създадат хуманитарни коридори за прием на бежанци от Афганистан, за да се избегне неконтролиран мигрантски поток. Това заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Днес Афганистан ще бъде основна тема във видеоконферентна връзка на външните министри от ЕС.

Турският външен министър заяви, че Анкара води разговори с всички политически сили в Афганистан, включително с талибаните. Евакуацията от страната ще продължи, като процесът е подпомаган от турски военни. В Кабул, талибаните обявиха обща амнистия за държавните служители и ги приканиха да се върнат на работните си места.

А във Вашингтон президентът Джо Байдън защити решението си да изтегли американския контингент и отхвърли критиките за настъпилия в Афганистан хаос.

"Твърдо стоя зад решението си. След 20 години съм разбрал - по трудния начин, че няма подходящ момент за изтеглянето на американските военни. Истината е, че ситуацията се разви много по-бързо отколкото очаквахме. Какво се случи? Афганистанските политически лидери се предадоха и избягаха. Афганистанската армия се срина, като на моменти без да влиза в битка. Ако не друго, развитието на ситуацията през изминалата седмица подсили убеждението, че това е точният момент - американски военни не могат и не бива да се бият и да умират във война, която афганистанските сили отказват да водят", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Според Байдън мисията на Вашингтон е била да накаже виновните за атентатите на 11 септември и да не позволи на Ал Кайда да атакува от Афганистан отново, и тя е изпълнена успешно. Нашата цел никога не е била изграждането на "обединена, централизирана демокрация". Ветераните, участвали в мисии в Афганистан, казват, че не са изненадани от бързото настъпление на талибаните.

"Знаете ли, за хората, които преживяват всичко това там, за войниците от различни държави, които са се върнали от там - по някакъв начин белязани, разбирам отчаянието им. И въпроса, който си задават - струваше ли си. По начина, по който се развиват нещата, струваше ли си? Аз не мога да отговоря на този въпрос", каза ветеранът от Афганистан Чад Фрос.

Малала Юсуфзай, чиято мисия е образованието на младите момичета, призова светът да приеме бежанците от Афганистан.

"Трябва да помним, че Афганистан се връща четири десетилетия назад. Политиката е дълбока, многостранна, сложна. Но наистина е важно да помним, че най-пострадали са невинните граждани на Афганистан", каза нобеловият лауреат Малала Юсуфзай.

През 2012 година Юсуфзай, която е родена в Пакистан, беше простреляна от талибаните заради участие в кампания в защита на образованието за момичета. Междувременно се появиха сателитни снимки, запечатали множеството от хора на летището в Кабул, които се опитват да напуснат страната. Не по-малко въздействащи са и кадрите от вътрешността на самолетите, често пъти товарни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна последният етап от изследването на Небет тепе над Пловдив
Започна последният етап от изследването на Небет тепе над Пловдив
Маринов и Терзийски са готови да поемат отговорност, ако се докаже тяхна вина за упражненото насилие
Маринов и Терзийски са готови да поемат отговорност, ако се докаже тяхна вина за упражненото насилие