НОВИНИ

МВнР: Шестима български граждани очакват евакуация от Кабул

мвнр момента шестима български граждани очакват евакуация кабул
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 17.08.2021
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

Министерството на външните работи продължава да следи с тревога развитието на ситуацията в Афганистан, включително изтеглянето на българските и други чуждестранни и местни граждани от страната.

Към момента МВнР има информация за шестима български граждани, работещи за международни организации в Кабул. Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на МВнР, във връзка е и с посолството ни в Пакистан.

Министерството поддържа постоянен контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие. На този етап други петима български граждани вече са успели да се евакуират от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства.

В същото време, по информация на посолството ни в Катар, днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, които са работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС. Посолството ни се свърза с тях по телефона, като се увери, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България.

МВнР проучва различни възможности за изтегляне на българските граждани от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.

Всичко за ситуацията в Афганистан четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 19 000 горски пожара са регистрирани у нас до момента
Над 19 000 горски пожара са регистрирани у нас до момента
АПИ: Няма опасност от спиране на ремонти и строежи на пътища
АПИ: Няма опасност от спиране на ремонти и строежи на пътища