НОВИНИ

Външно за ситуацията в Афганистан: България ще се включи в усилията на международната общност

кабул капитулира талибаните влязоха без бой афганистанската столица
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:13, 16.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на външните работи следи с тревога и споделя загрижеността на международната общност относно ситуацията в Афганистан.

Външното ни министерство се присъединява към призива на Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш всички страни в конфликта да спазват правното и морално задължение да предприемат необходимите мерки за защита на цивилното население, принудено да напусне домовете си.

Според българското ведомство следва да бъде гарантиран и свободен достъп на каналите за хуманитарна помощ в страната до нуждаещите се и бедстващи афганистански граждани.

Извънредно заседание на външните министри на ЕС заради Афганистан

Споделяме безпокойството от налаганите от талибаните ограничения на правата на човека в Афганистан, особено по отношение на жените и журналистите, допълват от МВнР.

Уточнява се, че България ще се включи в усилията на международната общност за оказване на животоспасяваща хуманитарна помощ на цивилното население.

Подкрепяме инициираната от САЩ многонационална декларация, в която се подчертава и че на чуждестранните и афганистанските граждани, желаещи да напуснат страната, трябва да бъде осигурена възможност да го направят; пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени, при поддържане на обществения ред и спокойствието на гражданите, поясняват още от МВнР.

България се присъедини към многонационална декларация за Афганистан

Към момента в Министерството на външните работи не са постъпвали искания за помощ или извеждане от Афганистан от български граждани.

МВнР получи информация за 11 български граждани, работещи за международни организации в Кабул, следи за тяхната евакуация и е готово да окаже необходимото съдействие.

Евакуират чуждестранни граждани от Афганистан, след като талибаните превзеха Кабул

Българската страна разглежда с необходимото внимание отправени от партньорите запитвания за приемане временно в България на афганистански граждани – местни лица, работили за НАТО, ЕС и чуждестранни дипломатически мисии и организации в Афганистан, добавят от МВнР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изхвърлиха Волфсбург от Купата на Германия за 6 смени
Изхвърлиха Волфсбург от Купата на Германия за 6 смени
Два гола и асистенция за Ивелин Попов срещу Химки
Два гола и асистенция за Ивелин Попов срещу Химки