НОВИНИ

Разказ от първо лице: Как доброволците се справят с пожара в Югово

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 18.08.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко камиона с близо 40 военни, както и доброволци тръгнаха малко след 8.00 часа към Югово. За местните това беше поредната тревожна нощ.

"Цяла нощ гледаме как гори. Приготвяхме нещо, което имаме под ръка. Дано завали, не може да се направи нищо, иска техника", разказва Иван Златанов, жител на с Югово.

Мария от Пловдив чула от новините, че трябват доброволци. За първи път ще участва в гасенето на горски пожар. Носи вода, дебели дрехи и лопата.

"Приканвам всички хора, които имат смелостта да дойдат да помогнат", призова тя.

"Имаше едно дере, камъните падат надолу и палят всичко и става нов пожар. Трябва да сме задружни, да има доброволци", казва доброволецът Евгени Пейтанов.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че при неблагоприятно развитие на ситуацията цялата налична техника на армията е в готовност да помага.

"Има един хеликоптер и други два са в наличност. Допълнително сме в консултации със съседни държави, при необходимост да използваме допълнителна техника", заяви Янев.

Стефан Янев: Ситуацията с пожара над Югово е овладяна

Днес, с помощта на нови подкрепления, огнеборците продължават да правят просеки, за да не стигне огънят до къщите.

"Пожарът се разраства в недостъпни места, в посока населени места. В Нареченски бани няма развитие, към Югово пълзи бавно, коментира главен инспектор Димитър Бришимов от Пожарната служба в Пловдив.

Кметският наместник на с. Югово Владимир Гаджаров обясни, че пожарът се развива през деня и затова ситуацията е по-сложна. Хората се надяват и на дъжд, който да помогне на огнеборците.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата: Изпратихме на Николай Хаджигенов 2 официални писма с отговори
Прокуратурата: Изпратихме на Николай Хаджигенов 2 официални писма с отговори
Рилски спортист подновни договора на американец
Рилски спортист подновни договора на американец