НОВИНИ

Баскетболните национали до 18 г. ще се борят за 9-ото място на европейското първенство

Български национален отбор по баскетбол за юноши до 18 години
Снимка: Българска федерация по баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 27.07.2023
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор по баскетбол на България за юноши до 18-годишна възраст ще спори за девето място на европейското първенство в Португалия.

Тимът остана на трето място в групата си след последните мачове. Белгия измести българите от второто място след нов успех с продължение – 79:71 над Португалия. Така успехът на белгийците над "лъвчетата" с точка след продължение във втория ден се оказа решаваща за второто място.

Първият съперник на България в следващата фаза ще бъде четвъртият от група С Украйна. Двубоят ще е на 28.07 (петък) от 20:00 часа.

Александър Гавалюгов завърши груповата фаза като Топ-реализатор в шампионата с 24,5 точки средно на мач, пред следващия го Ноа Мееусен от Белгия с 20,3.

Гавалюгов е с успеваемост 61,8% за две точки (седми по този показател в надпреварата до момента). Той е втори при подавачите с 5,8 асистенции средно на мач. Това го прати и на второ място при най-ефективните състезатели на първенството – с 23 коефициент средно на мач. Лидер е португалецът Рубен Прей с 29.

Максим Бочев е четвърти в класацията на най-точните от игра баскетболисти в турнира с 57,1% успеваемост. Юношата на Левски дели трето място при най-добрите стрелци за 3 точки с 50%.

Момчил Кадиев е шести при състезателите с най-много отнети топки – с 2,5 на мач.

България завърши груповата фаза на десето място за отбелязани точки. Юношите ни са с най-висок процент на стрелба от всички 22 отбора – 58,7%, на 10-то място по вкарани наказателни удари, на шесто място по направени асистенции и на пето по ефективност.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Такси с пътници удари паркирани коли в София, на шофьора му е прилошало
Такси с пътници удари паркирани коли в София, на шофьора му е прилошало
Мълния падна върху дърво и предизвика пожар (ВИДЕО)
Мълния падна върху дърво и предизвика пожар (ВИДЕО)