НОВИНИ

Баскетболните ни националки започнаха силно, но допуснаха обрат срещу Хърватия

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:02, 27.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Баскетболните ни националки започнаха силно, но допуснаха обрат срещу Хърватия
Снимка: БФ Баскетбол
Слушай новината

Българският национален отбор по баскетбол за жени допусна трето поредно поражение в квалификациите за Евробаскет 2023, след като отстъпиха със 74:93 при гостуването си на Хърватия във Вуковар.

Срещата започна силно за момичетата на Стефан Михайлов, които влязоха мотивирани в срещата и след първата част дори имаха преднина от 29:24.

Впоследствие обаче хърватките намериха верния ритъм и още до почивката обърнаха нещата в своя полза, повеждайки с 51:42, а през втората част продължиха да увеличават преднината си, която достигна 19 точки при финалната сирена за 93:74 в полза на домакините.

Борислава Христова отново бе най-резултатна за България с 20 точки, 9 борби и 6 асистенции, а добре се включи Александра Петрова, която завърши с 11 точки и 5 борби. Центърът на Монтана обаче трябваше да напусне преждевременно паркета, след като натрупа пет лични нарушения.

След този двубой Хърватия отново оглави подреждането в група Н с актив от 5 точки, докато вторият Сърбия има 4, а България е на последното място с 3 пункта.

През февруари следващата година пък са последните срещи в групата, като сръбкините приемат Хърватия в директен спор за първото място на 9 февруари, а три дни по-късно България и Сърбия ще сложат точка на спора в тази група.

По регламент единствено победителят получава гарантирано място на Евробаскет 2023, докато завършилия на второ място ще се надява да бъде сред съставите с най-добри показатели, за да намери също място на шампионата на Стария континент в Израел и Словения.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаос и размирици в Брюксел след мача Белгия - Мароко на Световното по футбол
Хаос и размирици в Брюксел след мача Белгия - Мароко на Световното по футбол
Кметът на Ракитово остава на поста си
Кметът на Ракитово остава на поста си