НОВИНИ

БЧК е събрал над 3 млн. за хуманитарна помощ за Украйна и за бежанците у нас

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 28.03.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на войната в Украйна Българският Червен кръст е събрал над 3 млн., като тези средства непрекъснато се разходват. Предоставен е финансов ресурс към областните организации на БЧК в страната, за да се купуват стоки от спешна потребност за идващите от Украйна.

БЧК работи на два фронта - изпраща хуманитарна помощ в Украйна и работи за бежанците у нас, за да получат базисна помощ. Това заяви в студиото на "Денят започва" Преслава Лилова – директор на дирекция "Международно сътрудничество и програми" в организацията.

Според данни на БЧК у нас са пристигнали поне 40 000 души.

Вчера за Украйна са заминали поредните 2 камиона на БЧК от поредица от 15. В конвоя има хигиенни материали и хранителни продукти. Тази хуманитарна помощ се изпраща от България, от българския народ, от Българския Червен кръст до Украинския червен кръст.

За момента БЧК се ползва със зелен коридор в Украйна. Минавайки през територията на Румъния, Румънският червен кръст също съдейства, за да може конвоят с помощите да премине по-лесно през граничните пунктове. Помощите след това се разпределят през логистични хъбове.

Как се разпределя хуманитарната помощ и от какви лекарства имат нужда в Украйна - вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канада се класира за Мондиал 2022
Канада се класира за Мондиал 2022
Първите български борци стартират на Европейското в Будапеща
Първите български борци стартират на Европейското в Будапеща