НОВИНИ

Каква ще е съдбата на срутената при изкопни работи къща в Хасково?

bnt avatar logo
от БНТ
06:45, 28.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Започват проверки за срутилата се къща в Хасково при изкоп за ново строителство. Специалистите трябва да установят дали сградата е годна за ремонт или трябва да се събори напълно. Тя рухна вчера сутринта.

Къщата на семейство Русинови е построена преди близо 60 години и досега проблем с нея не е имало. До събота вечерта, когато часове след като багерите от съседния парцел си тръгнали започнала да се напуква. Семейството тъкмо щяло да вечеря, но набързо събрали част от вещите си и излезли.

"Запалих колата, докато да тръгвам и падна ей тази част - мазето, каменната зидария се срути, част от зидарията", каза Росен Русинов - собственик на пострадалата къща.

И днес сградата продължава да се руши. Изкопът за нова кооперация е в основата на пострадала къща. Според възложителя на строителството и една от фирмите- изпълнители, всичко е извършено както трябва. Те твърдят, че проблемът дошъл от подпочвени води.

"След завършване на изкопа проектантът и строителният надзор са дошли, проверили са всичко и са нямали забележки. Лошото е, че след 3-4 часа се е получило пропукване и поддаване на основата", каза Тодор Матеев - заместник директор на строителна фирма.

Предстои експертите да се произнесат за бъдещето на пострадалата къща. Вероятно тя ще бъде съборена изцяло. А през това време семейството живее при роднини.

"Ще им построим нова къща, ако иска апартамент. Той ще решава в какъв вид иска да го обезщетим", каза Юсеин Юсеин - възложител на новото строителство.

Строителството е временно спряно. Проверките трябва да установят кой носи вина за инцидента.

Вижте повече в репортажа на Цанка Семерджиева:

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха наградите "Оскар". Уил Смит удари шамар на Крис Рок и после взе статуетка
Раздадоха наградите "Оскар". Уил Смит удари шамар на Крис Рок и после взе статуетка
От първо лице - животът в Запорожие
От първо лице - животът в Запорожие