НОВИНИ

Тази нощ връчват "Оскар"-ите: Кои са претендентите за най-престижната кино награда

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 27.03.2022
Чете се за: 03:47 мин.
Още
Слушай новината

Часове ни делят от нощта на Оскарите. Бляскавата церемония започва в 2.00 часа след полунощ българско време.

Най-престижните кино награди се раздават за 94-и път. Мястото на събитието е традиционният за случая "Долби Тиътър" в Лос Анджелис.

След двете години пандемия, церемонията се връща към предишния си блясък. Ще има трима водещи - комедиантките Реджина Хол, Ейми Шумър и Уанда Сайкс, както и световни знаменитости, които ще представят различните категории.

За първи път в 94-годишната история на наградите "Оскар" публиката ще може да гласува за своя любим филм и любим филмов момент в Туитър. Трима от феновете ще получат възможността да присъстват на церемонията и дори да връчат статуетка на победител. Вотът на публиката е опит продукции с малко или с никакви номинации да бъдат компенсирани. Такава например е "Спайдърмен: Няма път към дома" - с единствена номинация за визуални ефекти и с приходи от билети от над 1,7 млн. долара.

10, вместо 8, както беше миналата година, са лентите, които ще се борят за "Оскар" за най-добър филм. Абсолютен фаворит тази година е "Силата на кучето" на Джейн Кемпиън с 12 номинации. Следват го "Дюн" с 10 и "Белфаст" и "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг с по 7. "Методът Уилямс" също ще се бори за няколко награди. Другите филми, попаднали в категорията "Най-добър", са "Коди", "Не поглеждай нагоре", "Карай колата ми", "Лакрицова пица" и "Улицата на кошмарите".

Силна ще бъде надпреварата в категорията за главна мъжка роля, където фаворити според букмейкърите са Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето" и Уил Смит, който изигра бащата на сестрите Уилямс - Ричард в "Метода Уилямс".

При дамите - всички погледи са насочени към Никол Кидман, сочена за фаворит за "Оскар". И ако имаше изненада сред актрисите, то това е Кристен Стюарт. Нейното превъплъщение в принцеса Даяна във филма "Спенсър" предизвика противоречиви реакции, но очевидно е допаднало на членовете на Академията. Сред претендентките са и Джесика Частейн и Оливия Колман.

За главна мъжка и женска роля сред номинираните са и любимата на публиката семейна двойка Хавиер Бардем и Пенелопе Круз. Останалите претенденти сред мъжете са Андрю Гарфийлд за и Дензъл Уошингтън.

За поддържаща мъжка и женска роля са номинирани семейството на екрана и в живота - Джеси Племънс и Кирстен Дънст. Номинации и за дебютанта Коди Смит-Макфий, и британската звезда Бенедикт Къмбърбач.

Въпреки присъствието на "Дюн" в 10 категории, Дени Вилньов остана без номинация за най-добър режисьор. В близо 100-годишната история на наградите, почти никога не е печелил филм, чийто режисьор не е номиниран. И ако това е вярно и тази година, то по-големи шансове за "Оскар" имат автобиографичният филм "Белфаст" на Кенет Брана и римейкът на мюзикъла "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен триумфира в Джеда след страхотна битка с Льоклер
Макс Верстапен триумфира в Джеда след страхотна битка с Льоклер
Малко по-хладно ще бъде времето утре
Малко по-хладно ще бъде времето утре