НОВИНИ

Има ли Русия план за разпределяне на Украйна?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:18, 27.03.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Шефът на украинското военно разузнаване заяви, че Русия иска да раздели Украйна като Северна и Южна Корея. И обеща тотална партизанска война срещу разпокъсване на страната. Украинският президент Зеленски поиска от Запада танкове, самолети и ракети. Киев обвини Москва, че разрушава украинските складове за гориво и храна. Следващият кръг от преговори между двете страни ще е в Турция между 28 и 30 март, съобщи делегацията на Киев.

Лидерът на самообявилата се Луганска народна република в Донбас изрази увереност в скорошно провеждане на референдум за присъединяване към Русия - сценарий, реализиран в Крим след анексирането на полуострова през 2014 г.

По британски оценки руските сили вече фокусират усилията си за обкръжаване на украинските части, които са разположени пряко при сепаратистките райони в изтока на страната.

Руската инвазия опустоши редица украински градове, създаде хуманитарна криза и прокуди от домовете им близо 10 милиона души. Президентът Зеленски отново поиска оръжие от Запада, което сега, по думите му, "събира прах" в складове и хангари.

Искаме само един процент от всички самолети на НАТО и един процент от всички танкове на Алианса. Не сме искали и не искаме повече. Чакаме вече 31 дни. Кой ръководи Евроатлантическата общност? Нима е Москва заради заплахи, заяви Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Украинското правителство заяви, че в близко бъдеще трябва да транспортира на различни места запасите от гориво и храни след зачестилите руски удари срещу наличните складове.

Последният ракетен обстрел беше при Лвов на 60 километра от полската граница, където някои наблюдатели виждат откриването на нов фронт в инвазията.

Имахме живот преди войната. Сегашното не е живот, просто съществуваме, каза Маряна - жителка на Лвов.

С високоточни далекобойни оръжия беше унищожена голяма база за гориво край град Лвов, която снабдява украинските части в западните региони на Украйна и край Киев, заяви Игор Конашенков - военен говорител.

Останалите цели са били завод за поддръжка и модернизиране на ракетни комплекси земя-въздух Ес-125 и Тор, радарни станции и военна електроника, ударени са били и складове за противовъздушни системи Ес-300 и Бук.

Досега във войната са загинали 139 деца и над 250 са ранени, посочи украинската страна. Москва твърди, че не обстрелва цивилни.

Два хуманитарни коридора са договорени за днес за районите на Донецк и Луганск. В Донецкия регион - от град Мариупол до град Запорожие със собствени автомобили, заяви Ирина Верешчук- вицепремиер на Украйна.

По данни на ООН цивилните жертви на инвазията досега са 1104, ранените - над 1750. Световната организация не изключва равносметката да се окаже много по-тежка от броя на потвърдените жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гарет Саутгейт: Бих искал Кейн да подобри рекорда на Рууни на финала на Мондиал 2022
Гарет Саутгейт: Бих искал Кейн да подобри рекорда на Рууни на финала на Мондиал 2022
Политическите реакции по кризата с блокираните в Украйна български моряци
Политическите реакции по кризата с блокираните в Украйна български моряци