НОВИНИ

Реплики между Вашингтон и Москва заради Украйна, над 5000 души са евакуирани за денонощие

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:04, 27.03.2022
5358
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - повече от 5200 души са били евакуирани през хуманитарните коридори в страната за последните 24 часа. По данни на украинските власти от началото на конфликта са загинали и 12 журналисти.

Ракетният обстрел на Лвов беше послание за Джо Байдън - това каза кметът на града. Лвов се намира само на около 70 км от границата с Полша, където в момента на атаките, при които загинаха най-малко петима души, беше американският президент.

Байдън нарече руския си колега "касапин" и заяви, че Путин не може да остане на власт. От Кремъл контрираха, че не Байдън може да казва кой да бъде на власт и че руският президент се избира от руснаците. В поредното си среднощно обръщение Володимир Зеленски настоя за още оръжия за Украйна и попита дали Западът се страхува от Москва.

"Каква е цената на нашата сигурност? Тя е много специфична - това са самолети за Украйна. Танкове за нашата държава. Системи за ПВО. С това разполагат партньорите ни и то седи в складове и събира прах. В крайна сметка, всичко това е на само за свободата на Украйна, но и за свободата на Европа. Само 1% от всички самолети на НАТО и 1% от всички танкове на НАТО - 1%! Не сме искали и не искаме повече. А вече чакаме 31 дни. И така, кой управлява евроатлантическата общност? Дали все още не е Москва, заради заплахите, които отправя", попита Зеленски.

Турция затвори временно Босфора за корабоплаване заради морска мина

Дрейфуващи украински морски мини, плаващи по крайбрежието на Черно море, ще продължат да представляват заплаха за страните от региона - това каза ръководителят на Националния център за управление на отбраната на Русия. Според него опасността се ще се увеличи ако метеорологичните условия се влошат.

Прогнозите са, че мините ще достигнат Румъния за четири дни, а България за десет. Според Москва 67 чуждестранни кораба остават блокирани в украинските пристанища. Междувременно в десетки градове по света се проведоха шествия в подкрепа на Украйна и срещу действията на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
704 нови случая на COVID-19
704 нови случая на COVID-19
Слънчево и топло време и днес
Слънчево и топло време и днес