НОВИНИ

Джо Байдън се срещна с украински министри за първи път от началото на руската агресия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:46, 26.03.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съединените щати обещаха да продължат помощта за Украйна, в това число и военната. Във Варшава украинските министри на външните работи и на отбраната Дмитро Кулеба и Олексий Резников разговаряха с американските си колеги Антъни Блинкен и Лойд Остин, в срещата участва и президентът Джо Байдън. Това са първите преговори между Съединените щати и Украйна в подобен формат. В реч по-късно тази вечер американският президент подчерта, че НАТО не е имал за цел упадъка на Русия. Според него, Западът трябва да се подготви за "дълга борба" между демокрацията и автокрацията.

Американският президент Джо Байдън за пръв път се срещна с членове на украинското правителство от началото на войната. Фактът, че украинските министри на външните работи и на отбраната са извън страната си, показва нарастващата увереност на Киев, сочат наблюдатели.

Байдън се включи в разговорите на Кулеба и Резников с американските им колеги Блинкен и Остин в полската столица.

Обсъждани са били по-засилени санкции срещу Русия и предоставяне на оръжие за Украйна.

"Никоя друга страна не е подпомогнала Украйна така както Съединените щати. Украинска издръжливост и западни оръжия, предимно американски, това е рецептата за успех на бойното поле. Получихме допълнителни обещания от Съединените щати как ще се развие нашето сътрудничество в отбраната. Вашингтон желае да продължи напред с допълнителни санкции", заяви Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

"Когато нашите защитници пленят вражески войници и оборудването им, например дронове, виждаме, че има елементи, които не са изработени в Русия, а в други страни, виждаме кои са компаниите-производители, информираме нашите партньори и подготвяме следващите санкции срещу тези компании", заяви Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна.

Съединените щати считат за свещен принципа за колективна отбрана на НАТО, заяви Байдън на срещата си с полския лидер Анджей Дуда, който изтъкна, че поляците изпитват "силно чувство за заплаха" от конфликта в съседна Украйна.

"Приемаме за свещено задължение чл. пети, свещено задължение", заяви Джо Байдън.

Според Байдън, Путин е разчитал на разединено НАТО, но това не се е случило.

НАТО е отбранителен съюз и никога не е имал за цел упадъка на Русия. В навечерието на тази криза САЩ и НАТО работиха месеци, за да ангажират Русия в разговори за избягване на войната. Срещал съм го лично, говорих с него много пъти по телефона, отново и отново. Предложихме истинска дипломация и конкретни решения, за да подсилим европейската сигурност.

Байдън посети и център за бежанци на националния стадион във Варшава, където нарече Путин касапин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски ще играе за титлата в Монастир
Александър Донски ще играе за титлата в Монастир
Рилски спортист мина с лекота през Берое и ще защитава Купата
Рилски спортист мина с лекота през Берое и ще защитава Купата