Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Четири големи български града излязоха на шествие с призив "Спрете войната!"

от БНТ
18:20, 26.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Българи и украинци се обявиха против войната в Украйна и излязоха на шествия в четири големи български града - Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

В Пловдив българи и украинци призоваха към спиране на войната и по-силна подкрепа от обществото, институциите и правителството за украинския народ. В шествие по главната улица на града хиляди хора се обявиха срещу агресията.

Шествието премина по пешеходната централна улица на Пловдив и приключи на Пл. Централен.

Mирно шествие в подкрепа на Украйна имаше и във Варна. То започна в 14.00 ч. пред сградата на Община Варна, след което продължи по бул. "Княз Борис I" до сградата на Операта в града.

С плакати и знамена стотици хора скандираха "Спрете войната", прозвуча и украинският химн. С едноминутно мълчание хората отдадоха почит на загиналите от военните действия.

Шествието беше организирано в социалните мрежи, на него присъства и украинската общност във Варна, която подкрепи своите сънародници.

Благодаря на България. Аз сега съм тук, за да подкрепя Украйна, да има мир по цял свят, каза Альона Смилак.

Надяваме се, че в най-скоро време войната да свърши. Много искаме да се приберем у дома. Затова сме тук – да подкрепим Украйна, каза Оксана Николаева.

Всички хора, които тук сме се събрали, сме варненци, украинци, украински бежанци, които живеят във Варна и ние искаме българското правителство да изрази ясна подкрепа за Украйна, да изпрати помощ, която е нужна, каза Даниел Димитров.

В Бургас пред паметника на Съветската армия много украинци поставиха на площада детски играчки, обувки и карамфили в памет на жертвите от войната. Сред предметите имаше и надписи с числото 136, колкото към момента официално са загиналите деца.

Участниците в митинга опънаха петметрово украинско знаме и издигнаха плакати с призив войната да спре. В демонстрацията участваха предимно жени и деца, евакуирали се от Украйна.

Във Велико Търново също се събраха хора, които казаха "Не на войната".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вратарска грешка лиши България от равенство с домакина на Световното първенство
Вратарска грешка лиши България от равенство с домакина на Световното първенство
Владислав Панев, ДБ: След 100-те дни управление оценката е 5 от 6
Владислав Панев, ДБ: След 100-те дни управление оценката е 5 от 6