НОВИНИ

Постоянна готовност: Специални групи следят за мини в нашата акватория

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 26.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Турски екипи обезвредиха плаваща мина край Босфора. Това стана дни след предупреждението за мини, повлечени от морските вълни на брега в Одеса. Дали откритата мина е част от тях, все още не е ясно.

Според нашите военноморски експерти евентуалното време за придвижване на тези блуждаещи мини зависи от морските течения, но се предполагаше, че ако такива мини вече действително плават в Черно море, те биха достигнали до най-близката точка в нашата акватория за не по-малко от 12 дни.

Екипът на БНТ потърси за коментар Щаба на Военноморските сили, както и Министерството на отбраната. Оттам казаха, че към момента няма да коментират темата.

На пресконференция преди дни командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че са взети всички мерки да се реагира веднага при евентуално откриване на плаващи обекти, които представляват опасност за корабоплаването.

Морска администрация: Мините могат да достигнат български води до 10 дни, но ще са далеч от брега

Предупредени са представителите на морския бизнес и те трябва да подадат сигнал за всеки съмнителен обект, който са забелязали в морето. Създадени са специални групи, които са в постоянна готовност да врязват на място откритите мини, тъй това е начинът те да бъдат обезвредени.

Според Военноморските сили, вероятността плаващи мини да стигнат до брега, е минимална. Най-близкото разстояние, на което биха се движили, е една миля от брега.

Проблем създава фактът, че мините не могат да се откриват с радар, защото са твърде малки и само част от тях е над повърхността. Единственият начин да бъдат забелязани е, ако бъде подаден сигнал от рибари или мореплаватели.

Няма опасност мини да започнат "да се търкалят по плажовете"

Мината няма батерия или нещо, което да я изтощи, затова може да бъде опасна много дълго време.

Военноморските сили публикуват непрекъснато в сайта си актуална информация за състоянието на морските пространства и за всички опасности, които могат да бъдат срещнати в Черно море.

Вижте повече подробности в прякото включване на Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватия не успя да победи Словения преди мача с България
Хърватия не успя да победи Словения преди мача с България
Русия превзе градчето Славутич край Чернобил, мощни експлозии край Лвов
Русия превзе градчето Славутич край Чернобил, мощни експлозии край Лвов