НОВИНИ

Няма опасност мини да започнат "да се търкалят по плажовете" (Обзор)

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 21.03.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Публикациите на Руската федерация за плаващи мини в Черно море целят затрудняване на търговското корабоплаване и всяване на страх, отколкото наличие на реална заплаха. Това сочи анализът на експерти от Военноморските сили на България. На специален брифинг командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов обясни, че няма реална опасност мините да стигнат българския бряг.

Ако хипотетично една мина се откъсне и започне да плава, морските течения биха я отвели до Калиакра на 12-ия до 14-ия ден, до Варна - на 15-ия, 16-ия ден, пред Бургас - на 18-ия ден, а на 20-ия вече би излязъл от нашата акватория. Важното обаче тук - те не биха стигнали до брега. Най-близкото разстояние, на което биха се движили е 1 морска миля край Калиакра, а при Бургас - 20 морски мили от брега.

Предполагаемите мини са два вида: Единият тип са малки котвени мини с тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 сантиметра. Няма батерия, която да изтощи този тип мини и те могат да бъдат опасни много дълго време.

Вторият тип - са контактни противодесантни мини с диаметър около 27 сантиметра и тегло на бойния заряд 3 килограма. Предназначени са да противодействат на плаващата техника. Такава мина не би представлявала сериозна опасност за голям кораб. Много малка е вероятността такава мина да попадне навътре в морето.

Информацията, че са забелязани плаващи мини идва от руските служби като предупреждение към корабите в Черно море. Още в петък е взето решение за наблюдение на българската акватория.

"Във ВМС беше усилена системата за наблюдение, включая с периодично облитане на акваторията и развръщане на кораби на море, които да усилят наблюдението за морската среда", обясни контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

Мините не могат да се откриват с радар, защото са твърде малки обекти и много малка част от тях е над повърхността. Единственият начин е те да бъдат забелязани и да се подаде сигнал. В Бургаска област също има засилено наблюдение на крайбрежните зони.

"Имаме готовност с местните институции да вземем мерки да не се допуснат инциденти с морските мини", увери Стойко Танков, областен управител на Бургаска област.

Дори наистина да има мини, които плават в Черно море, заради морските течения те не биха се приближили до брега на по-малко от 20 морски мили.

"С което искам да разсея страховете, че мините ще почнат да се търкалят по плажа и туристите да ги ритат. Анализът на цялата тази ситуация по-скоро навежда на мисълта, че публикацията на Руската федерация цели по скоро затрудняване на търговското корабоплаване и създаване на страх и напрежение сред корабоплавателите и крайбрежните държави, отколкото наличието на реална заплаха. Въпреки всичко, поради факта, че има поставени мини, не може да бъде изключена и тази възможност да има мини, които по някаква причина са се скъсали от минрепа и дрейфат", обясни контраадмирал Кирил Михайлов.

От Щаба на Военноморските сили успокояват, че са взети всички мерки да се реагира своевременно при евентуално откриване на плаващи обекти, които представляват опасност за корабоплаването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова се срещна с председателя на комисията по граждански свободи в ЕП
Надежда Йорданова се срещна с председателя на комисията по граждански свободи в ЕП
Радослав Янков: Не изпълних целите си на 100%, но съм доволен
Радослав Янков: Не изпълних целите си на 100%, но съм доволен