НОВИНИ

Външните и военните министри на ЕС заседаваха заради Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:14, 21.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

В Брюксел външните министри на страните от ЕС обсъждат нова финансова помощ за Украйна за закупуването на оръжие и евентуално нов пакет от санкции срещу Москва. Част от държавите настояват за забрана на търговията с Русия, включително ембарго върху вноса на газ и петрол. Първите дипломати ще имат и съвместно заседание с министрите на отбраната.

Най-важната тема е свързана с политическото решение за одобряване на допълнителна финансова помощ за закупуване на муниции и оръжия за украинската армия. Така и не бяха приети нови санкции срещу Русия. България остава твърдо против налагането на ембарго върху петрола, каквото е новото искане на част от европейските държави. Съвместно с военните министри външните министри обсъждаха и отбранителните способности на ЕС, как страните членки да се справят по-добре в ситуации като тази.

"Неминуемо е да започнем обсъждане на санкции в енергийния сектор, определено може да говорим за петрола, защото средствата от него са най-големият приход в руския бюджет и е лесно да бъде заменен заради инфраструктурата и другите съществуващи многобройни доставчици", заяви Габриелиус Ландсбергис - министър на външните работи на Литва.

Русия в момента извършва военни престъпления, смята Жозеп Борел - върховен представител на EС по въпросите на сигурността и външните работи.

"Това, което става в Мариупол, е мащабно военно престъпление - като разрушава всичко, бомбардира и убива всички. Това е нещо ужасно. Трябва да го осъдим по най-категоричния начин. Мариупол ще бъде напълно унищожен, хората умират. Продължаваме да подкрепяме Украйна с всички възможни ресурси, които имаме", допълни той.

Няма промяна и в българската позиция по отношение на това дали страната ни да праща муниции и военна техника в Украйна. Военният министър Драгомир Заков обясни, че страната ни помага по друг начин и българското правителство и парламент са тези, които трябва да вземат решение за изпращане на оръжие.

Генчовска и Заков: Стратегическият компас на ЕС вече е факт

Външният министър на Германия Аналена Бербок каза, че Украйна се нуждае от допълнителни доставки на оръжие.

"Затова днес ще вземем политическо решение да увеличим финансовите средства за това, за да може Украйна да продължи да купува оръжие и да подкрепим страните, които доставят оръжие. Европейската помощ ще достигне 1 милиард евро. Германското правителство прави всичко възможно да ускори и гарантира доставките. Въпросът за доставките на оръжие е въпрос, свързан и със сигурността, защото Русия заплашва да бомбардира конвоите с доставки", допълни тя.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "Европа я очакват тежки времена", ако ЕС реши да наложи ембарго на вноса на петрол.

"Доколкото ни е известно, въпросът за ембарго върху доставките на петрол, е обект на активни дискусии. Това е сложен въпрос, защото това ембарго би имало сериозни последствия и ще повлияе върху пазара на петрол в глобален аспект. Чувствително би влошило баланса в областта на енергетиката в Европа. Американците, които са независими, ще се чувстват много по-добре от европейците. Но европейците ще изпитат сериозни затруднения. Това е решение, което ще засегне всички", каза Песков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство стартира информационна кампания за ползите от ковид ваксините
Здравното министерство стартира информационна кампания за ползите от ковид ваксините
Кирил Петков очерта 3 сценария при евентуално прекъсване на доставките от "Газпром"
Кирил Петков очерта 3 сценария при евентуално прекъсване на доставките от "Газпром"