НОВИНИ

Украйна отказа да предаде Мариупол на руските войски

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:24, 21.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Мариупол трябваше да падне, по настояване на Русия до 5.00 часа московско време. Украйна отказа да предаде града. Ако беше се съгласила с ултиматума, Москва предлагаше да отвори хуманитарни коридори от Мариупол.

Около 300 000 души се предполага, че са останали в Мариупол. С всеки час войната заличава спомена за някогашния живот там. За 26 дни градът се превърна в руини.

В мазето сме от 11 дни. Броим ги. И се надяваме да се случи нещо добро - да живеем като хора, казва жителка на Мариупол.

Всеки ден войната взема жертви. Някои загиват от военните действия, други не издържат на ужаса.

Починалите ги погребват край пътя.

Надявам се после да ги погребат отново. Тук да са временно, казва жител на града.

Някои райони на Маруипол вече са под контрола на руските части. Много от жителите не знаят каква е съдбата на близките им в другите зони на града.

По-малката ми дъщеря живее в центъра, където се водят ожесточени сражения. Има малко дете. На годинка и 7 месеца. Нищо не знаем за тях, казва жена от Мариупол.

Сериозно повреден е стоманодобивният завод в Мариупол

Отдавна в Мариупол няма ток и вода. Храната е оскъдна и жителите едва ли ще издържат още много дни.

Това, което видях, се надявам никой никога да не вижда, казва Манолис Андроулакис, генерален консул на Гърция в Украйна.

Манолис Андроулакис е последният европейски дипломат, напуснал Украйна. Останал в Маруипол, за да помогне на гръцки граждани и етнически гърци да се изтеглят от града. Успял да тръгне миналия вторник. Пътувал до Атина 4 дни.

Мариупол ще се присъедини към градовете, напълно унищожени от войната - като Герника, Ковънтри, Алепо, Грозни, Ленинград, казва още Манолис Андроулакис, генерален консул на Гърция в Украйна.

За хуманитарна криза в Мариупол съобщават и руските военни. И я посочиха като причина градът да се предаде. Според предложението на Москва всички бойци можеха да напуснат без оръжие града. Коридорите трябваше да бъдат отворени от 11.00 часа местно време. Украинските власти не са съгласни с ултиматума. Отказват да предадат Маруипол на Русия.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътнически самолет се разби в Китай
Пътнически самолет се разби в Китай
КТ „Подкрепа“: Годишната инфлация през февруари 2022 спрямо същия месец на 2021 г. стигна 10%
КТ „Подкрепа“: Годишната инфлация през февруари 2022 спрямо същия месец на 2021 г. стигна 10%