НОВИНИ

Емануил Йорданов смята, че в МВР има теч на информация

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 21.03.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Политика
Слушай новината

Нека не забравяме, че повече от 12 години МВР е управлявано от ГЕРБ и там има твърде много хора, които са свързани със старата власт и те могат да изнасят информация в нейна полза и да саботират едно или друго разследване. Това коментира в "Денят започва" адвокатът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов по повод ареста и освобождаването на Бойко Борисов.

Прокуратурата обяви, че няма доказателства, но има тежки процесуални нарушения, допуснати от разследващите полицаи. Йорданов смята, че двамата прокурори от Софийска градска прокуратура, които съобщиха решението на прокуратурата на брифинг пред медиите в петък, са се държали като изтъкнати членове на Софийска адвокатска колегия и са защитавали заподозрените "със зъби и нокти".

"Бяха избрали селективно това, което смятат, че подкрепя защитната теза. Аз такъв прокурор не съм виждал, а съм адвокат от 87 година. Абсурдна работа", каза той.

"Ако на едни хора, един началник е назначен от друг началник и той се обръща към него с "шефе", твърде скептичен съм, че същите тези хора ще свършат някаква работа. Но има проблем, който им убягва - за престъпление като това давността е 15 години - така че има време", допълни Йорданов.

Емануил Йорданов смята, че няма да остане заметено под килима една злоупотреба с 500 млн. държавни пари.

Крайно време е прокуратурата да заработи по този случай и да работи сериозно, не срещу хора, които са на ниски нива, а там където има данни за корупция на най-високо ниво.

Йорданов остави без коментар дали, ако главен прокурор не беше Иван Гешев, нещата щяха да са различни.

Надеждата му е, че когато се появи следващият главен прокурор, ще се заработи, така както изисква законът.

Един грамотен следовател за 4 - 6 месеца може да завърши това досъдебно производство и да го представи в прокуратурата за евентуалното изготвяне на обвинителен акт, каза Йорданов.

Той е категоричен също, че в закона пише, че може да се извърши разпит чрез видеоконферентна връзка - според прокуратурата НПК не го позволява това.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малтийската представителка на "Евровизия" посети България
Малтийската представителка на "Евровизия" посети България
Първите дипломати в ЕС ще обсъдят действията в отговор на руската агресия срещу Украйна
Първите дипломати в ЕС ще обсъдят действията в отговор на руската агресия срещу Украйна