Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ген. Атанас Запрянов: Не си представяйте, че НАТО ще брани България само с тази батальонна група

bnt avatar logo
от БНТ
07:58, 21.03.2022
6984
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Моето лично очакване беше повече теми да бъдат включени в двустранния диалог между министъра на отбраната на САЩ и премиера. Това коментира в "Денят започва" ген. Атанас Запрянов, бивш зам.-министър на отбраната.

Той обясни, че посещението на министъра на отбраната Лойд Остин у нас, е знак, че САЩ държат на двустранното стратегическо партньорство и са готови да го развиват в посоката, в която обаче ние желаем.

Жестът на изпращане на рота "Страйкър" е знак на доверие към българската страна и желание на задълбочаване на това сътрудничество. В американската традиция, подчиняването на американски войски на друг командир не е много често, допълни ген. Запрянов.

Той обясни, че сред темите на двустранната среща би могло да бъдат още изтребителите Ф-16 за армията, нуждата на Българи от нови радари, както и фондът на САЩ за международно военно подпомагане.

Батальонната бойна група е оперативно подчинена директно на стратегическия командващ в НАТО, тя ще изпълнява оперативни задачи по решение на командването на НАТО, обясни ген. Запрянов.

НАТО се готви да усили Източния фланг до степен да обезкуражи Русия да води война извън Украйна. Този контингент от сили, който се разполага в Балтийските страни, Полша, Румъния и България е политическа демонстрация и решимост. Не си представяйте, че НАТО само с тази батальонна група ще брани България - ако се наложи, тук ще дойдат всички допълнителни компоненти, подчерта ген. Запрянов.

България няма да изпраща военна помощ в Украйна (СНИМКИ И ВИДЕО)

Той коментира и темата за предоставяне на противовъздушната система С-300 като военна помощ за Украйна.

Предоставянето на системата не е като ютия, която ще дадете на съседа си и утре ще си купите нова, и ще си вършите работа. Системата С-300 е включена във въздушната отбрана на страната. Ако ни бъдат предоставени нови средства, ще трябва много време те да бъдат усвоени от българските екипажи и да носят това дежурство, което изнасят със С-300, обясни генералът.

Ако ние имаме достатъчно дивизиони от С-300, тогава, изкарвайки, подарявайки на Украйна, да помогнем, без това да повиши риска за нашата охрана - тогава да, но при условие, че ние изкарвайки С-300, няма с какво да я заменим, някой трябва да поеме риска, че България ще остане без ПВО охрана за дълъг период от време, допълни той.

Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?

Всички страни предоставят отбранителни оръжия на Украйна. Нито едно от тези оръжия не може да бъде използвано срещу територията и населението на Русия. Тоест украинската страна не може да атакува Русия, да наруши нейния суверенитет, обясни ген. Запрянов. Отбранителното оръжие се доставя на жертвата, на агресора, за да се защити, допълни той.

Има междудържавен договор за тези ракетни системи, има клауза, която казва, че страната получател на оръжието не може да го реекспортира за трета страна. Иначе ще имаме нарушение на междудържавен договор, обясни ген. Запрянов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Панев, ДБ: Арестът на Борисов и освобождаването му показват, че прокуратурата не се е променила
Владислав Панев, ДБ: Арестът на Борисов и освобождаването му показват, че прокуратурата не се е променила
Роман Кулаев, Дуранкулак: Търсим доброволци за бежанския лагер
Роман Кулаев, Дуранкулак: Търсим доброволци за бежанския лагер