НОВИНИ

16 украински деца тръгват на училище във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
06:32, 21.03.2022
Чете се за: 05:20 мин.
Още
Слушай новината

16 украински деца тръгват на училище във Варна. Едно от тях е 15-годишният Роман от град Запорожие, който преди седмица напуска Украйна, за да търси спасение от войната. След дълго и тежко пътуване той намира убежище във Варна. От Регионалното управление по образованието насочват момчето към средно училище "Ал. С. Пушкин", където се изучава руски език. Това ще помогне на Роман по-лесно да усвои учебния материал.

Срещаме се с Роман малко преди да влезе в клас, за да се запознае със съучениците си. Момчето не иска да говори за ужаса, който е преживял през първите дни на войната в Украйна. Сподели, че иска само едно - да забрави.

Аз бях в 107-ма гимназия и учех в Историко-юридическия факултет. Мечтая да стана зъболекар. На мен много ми харесва в България, Варна е красив град с хубави плажове, би ми се искало да остана тук. Иска ми се да си намеря приятели, да се разбирам със съучениците си, мисля, че ще се получи, казва Роман.

Училището ще посещава и малката Ева. 9-годишното момиче идва от Одеса, заедно със семейство си.

Споделя, че е била манекенка на детско облекло, че иска да продължи да тренира художествена гимнастика, че много мечтае да бъде записана във Варна в някой отбор.

За съжаление, твърде рано изживяват един страшен шок и аз мисля, че ние не трябва да им напомняме това, което са изживели, а да се мъчим да направим всичко възможно да го забравят. Виждам, че в момента техният живот е събран в един куфар и аз не желая да отворя този куфар, защото знам, че там ще видя 2 - 3 фланелки и толкова. Затова предразполагам децата – харесва ли ви във Варна, влязохте в едно българско училище, какво ще кажете за него, искате ли да учите в него. Ето преди малко дойдоха 3 деца с 3 майки, но тъй като нямаха регистрация, трябваше да ги изпратя в Регионалното управление, според наредбата, и там те да подадат своите заявления, обяснява Светлан Илиев – директор на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин".

Системата на обучение у нас е същата като тази в Украйна, обясни директорът на училището Светлан Илиев. Малката Ева има документ за завършено образование и вече посещава часовете на третокласниците. Роман обаче ще трябва да се яви пред комисия, която да определи нивото му по различните дисциплини.

Страшно много се притеснявах в началото да не би да възникне някакъв конфликт между деца, които са от руски произход и от украински произход. За моя радост на този етап ние нямаме проблеми в това отношение, допълва Светлан Илиев – директор на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин".

В училището вече има преподаватели, които да помагат на децата от Украйна по-бързо да научат български език.

Хубавото е това, че при нас има много деца, които знаят руски език и те могат да си контактуват спокойно с тях, казва Светлан Илиев – директор на Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин".

От Регионалното управление по образованието във Варна обясниха, че често децата, които бягат от войната в Украйна, не са придружени от свои роднини. Тогава се търси съдействие от социалните служби.

Необходимо е да получат личен номер на чужденец, за да можем да ги включим в образователната система или, ако са двойни граждани, да имат ЕГН. При нас вариантите за включване са два – когато гражданите носят документ за образование на детето, признава се документът, детето влиза в образователната система. В другия случай, който е по-масов - децата нямат документи за завършено образование, тогава, насочвайки ги към училището, в самото училище се създава комисия по заповед на директора, която прави преглед на знанията на детето и тази комисия преценява към кой клас да бъде насочено, обяснява Ирена Радева началник на РУО-Варна.

Ако е необходимо, децата могат да получат и психологическа подкрепа. Близките им могат да потърсят помощ и на телефоните, публикувани в сайта на Регионалния инспекторат по образованието.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай предупреди, че Омикрон продължава да бъде опасност
Китай предупреди, че Омикрон продължава да бъде опасност
Берлин изрази солидарност с Украйна с масов концерт
Берлин изрази солидарност с Украйна с масов концерт