НОВИНИ

Ще изпрати ли България системи С-300 на Украйна?

Александър Марков
от Александър Марков
18:04, 17.03.2022 (обновена)
9035
Чете се за: 08:37 мин.
У нас
Слушай новината

Съединените американски щати водят разговори с партньори в НАТО за предоставяне на военна помощ за Украйна, включително и чрез изпращане на съветски системи за противовъздушна отбрана. За това съобщиха световните медии, а Държавният департамент потвърди късно снощи. Според западни медии, американският министър на отбраната Лойд Остин ще проведе разговори със Словакия и България за системите С-300. Официално Министерството на отбраната не коментира информацията, а двама от министрите в кабинета заявиха, че засега няма постъпило такова искане към София.

Вашингтон работи с всички партньори, така че Украйна да получи съветски ПВО-системи, обявиха от Държавния департамент. Според "Шпигел", страните, които се съгласят да дадат своите С-300 на Украйна, може да получат американски "Пейтриът". България и Словакия са две от страните, в които все още има С-300, като у нас те са на въоръжение и са интегрирани в цялостна система със съветски радари.

Правителството и Министерството на отбраната до този момент не отговориха на нашите въпроси дали се водят и ще се ли водят такива разговори при посещението на Лойд Остин у нас.

С-300 са най-модерната ни система за противовъздушна отбрана. Имаме 10 такива. Засичат балистична ракета на 1000 км, крилата - на 360, могат да проследят до 100 цели и да поразят 12 едновременно. Използват се за охрана на столицата и стратегически важни обекти като АЕЦ "Козлодуй".

Какво представляват ракетните комплекси C-300?

Според "Шпигел", цитирани от "Дойче веле", американският министър на отбраната Лойд Остин ще предложи на България и Словакия да предоставят своите С-300 на Украйна, а в замяна да получат ракети "Пейтриът". Въпросът ще бъде сред темите за обсъждане в София, съобщи и ВВС.

Късно снощи Държавният департамент обяви, че САЩ работят с партньори за осигуряване на ПВО системи за Киев.

Продължаваме да работим с нашите партньори, за да съберем нова помощ за Украйна и това включва съветски или руски системи за противовъздушна отбрана и необходимите муниции. Това са системи, които те вече използват, системи, на които са обучени, и са демонстрирали своят висока ефикасност вече, заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Пред депутатите в Европарламента украинският министър на отбраната Олексий Резников е потвърдил, че страната му неколкократно е изразявала чрез писма до институциите в Полша, Словакия и България желание да купи танкове, самолети и ПВО-системи съветски тип, за което трябва разрешение на съответните правителства.

Не мога да разкрия, разбира се, всички детайли, но това, което мога да кажа, че аз лично съм изпратил писма до министрите на отбраната на всяка една от вашите държави. Ние сме готови да купим въоръжение от вашите фирми, но понякога дори не получаваме отговор. В много от вашите държави имате съветски самолети. Имате танкове от съветската ера. Ние сме готови да ги купим. Вашите фирми са готови да ни ги продадат, но отново подчертавам - имаме нужда от разрешително от вашите правителства, заяви Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна.

Словакия има желание да предостави С-300 на Украйна, но иска заместител от НАТО

В София, по неофициална информация, вече са пристигнали военни делегати от САЩ, за да подготвят посещението на американския министър на отбраната Лойд Остин у нас. Министерство на отбраната запази мълчание дали въпросът за С-300 ще бъде обсъден между Остин и българските власти утре и в други ден в София.

Темата коментираха министърът за иновациите Даниел Лорер и вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова.

Военна помощ, както сме заявили, не пращаме към Украйна, коментира Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

Продължаваме да смятаме, че България не трябва да предоставя оръжия и боеприпаси към Украйна. Няма да подкрепим такова решение. - На този етап постъпило ли е искане от САЩ и НАТО? - Аз не съм виждала, в министерството не е постъпвало, коментира Корнелия Нинова, вицепремиер.

Премиерът Кирил Петков ще се срещне със секретаря по отбраната на САЩ в събота


С-300 са най-модерните ПВО системи на въоръжение в Българската армия. Два дивизиона с по пет комплекта охраняват столицата и стратегически обекти. Купени са от СССР през 1988 г. Един комплекс е съставен от мобилен ракетоносец с 4 ракети, мобилен радар и команден пункт.

Според някои експерти, България може да даде С-300 в замяна на "Пейтриът".

Аз имам непосредствен опит от разполагането на системите "Патриот" в Турция по време на кризата със Сирия. Тогава буквално за броени дни от Агенцията в НАТО успяхме да интегрираме системите "Патриот" с радарите в Турция и с интегрираната система за управление на противовъздушната и противоракетната отбрана на НАТО, така че тук ще бъде повторен същият модел, каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната (2014 г.).

Според други, България не трябва да предоставя С-300 на Украйна, а по-леки въоръжения.

Ние се лишаваме не просто от оръжейни системи, ние се лишаваме от една съществена част от нашата противовъздушна и противоракетна отбрана, смята Ангел Найденов, бивш министър на отбраната.

Според Велизар Шаламанов, няма да има пряка опасност за България, ако изпратим въоръжения към Украйна.

Турция изнася безпилотни самолети "Байрактар" за Украйна, които са основното ударно средство за украинската армия. Разрушило множество танкове, бронирани машини и други цели, както виждаме - Турция е желан партньор, дори посредник. Така че аз не виждам тук никакъв риск за България освен пропаганден, смята Шаламанов.

Митрофанова към българските власти: Доставките на оръжия едва ли ще подобрят диалога

Руският президент Владимир Путин обяви, че доставките на въоръжения от натовски страни за Украйна ще се считат от Русия за легитимна военна цел. България е в списъка на неприятелските страни, обявен от Русия, след като затвори въздушното си пространство за руски авиокомпании. Според експерти юристи, решението за евентуално изпращане на С-300 за Украйна трябва да бъде взето съвместно от МС и НС. Други смятат, че кабинетът е водещата институция в провеждането на външната политика на страната и може да вземе решението без санкция на НС.

Утре американският министър на отбраната Лойд Остин пристига у нас. Очаква се да се срещне с българския министър на отбраната, а в събота - с премиера Кирил Петков, като двамата ще дадат изявления в Министерския съвет какво са обсъдили.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срокът на мярката 40 лв. за украинските бежанци е предвиден за 3 месеца
Срокът на мярката 40 лв. за украинските бежанци е предвиден за 3 месеца
"21 причини да остана в България"
"21 причини да остана в България"