НОВИНИ

Увеличават тавана на помощите за бизнеса заради високите цени на тока

Николай Минков
от Николай Минков
15:05, 17.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

От 250 на 300 лв. за мегаватчас се увеличава таванът на помощите, които отпуска държавата на бизнеса през април заради високите цени на борсовия ток, съобщиха от Министерството на енергетиката.

От подкрепата ще могат да се възползват всички около 633 000 небитови потребители, които се снабдяват с електричество от свободния пазар.

Схемата за подпомагане остава същата - 75% от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" за април и базовата цена от 185.59 лв. за мегаватчас, отчетена през юли миналата година. Очаква се изплатените суми само за електроенергия до края на март да надхвърлят 1.4 млрд. лв.

При екстремални цени бизнесът ще има сигурност за следващия месец, че компенсацията може да бъде в по-голям размер, обясни министър Николов.

Продължаването на компенсациите и през април, както и увеличаването на тавана на помощта са част от мерките, с които правителството адресира последиците от безпрецедентния ръст на електроенергийните цени и цели намаляване на инфлационния натиск върху потребителите.

Държавата и бизнесът се договориха до края на март да бъде сформирана работна група между заинтересованите страни, която в едномесечен срок да предложи средносрочни и дългосрочни решения за прогнозируемост на пазара на електроенергия в страната.

Програмите за компенсиране на потребителите заради високите енергийни цени стартираха през октомври 2021 г. Постепенно в тях бяха включени различни типове клиенти – индустрията, мрежовите оператори заради технологичните им разходи, както и потребителите на природен газ. Очаква се изплатените суми само за електроенергия до края на март да надхвърлят 1.4 млрд. лв.: 450 млн. лв. за октомври и ноември, 458 млн. лв. за декември и януари и 525 млн. лв. за февруари и март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДНСК: Спазват се законовите разпоредби по казуса "Алепу Вилидж"
ДНСК: Спазват се законовите разпоредби по казуса "Алепу Вилидж"
Градев: Конгрес ще има, Бербатов може утре да стане президент на БФС
Градев: Конгрес ще има, Бербатов може утре да стане президент на БФС