НОВИНИ

В НС поискаха изслушване на премиера заради предложението за въвеждане на ситуация на форсмажор

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:45, 17.03.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След като вчера вицепремиерът Корнелия Нинова предложи България да въведе ситуация на форсмажор, за да се спаси икономиката, днес от ГЕРБ настояха в парламента да бъде извикан и изслушан министър-председателят Кирил Петков.

Нинова: България ще въведе ситуация на форсмажор, за да се спаси икономиката

Вижте и още във включването на Милена Кирова.

"Вчера следобед с голяма изненада разбрахме, че вицепремиерът Нинова на комисия по икономическа политика е заявила, че правителството обмисля въвеждане на форсмажор за територията на цялата страна. В тази връзка моля да поканите министър-председателя Кирил Петков да отговори на този толкова важен за целия икономически бранш и бизнес въпрос. Дали се предвиждат такива мерки, правителството изготвя ли подобни документи и, ако го прави, ще търси ли съгласие в НС", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Дайте да направим една комисия по лексика към НС. Да видим какво имаме като понятия форсмажор, какво е намалям, преценям и всички други силогизми, които се ръсят от трибуната много често. И да влязат всички мажоретки в нея, които непрекъснато с повод и без повод взимат думата. Това не прилича на Народно събрание. Ако всичко това не са форсмажорни обстоятелства, кое са форсмажорни обстоятелства", заяви Георги Михайлов, депутат от ПГ на "БСП за България".

"Наистина настояваме да повикате министър-председателя, защото форсмажор означава непреодолима сила. Форсмажорът се нарича БСП. При тях всичко започва с форсмажор и завършва с форсминор", заяви Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

"Не знам, смятате, че като го повторите 10 пъти се увеличава шансът да дойде ли", попита председателят на НС Никола Минчев.

"Наистина е хубаво, колеги от ГЕРБ, да има една идея смирение... Смятате ли, че председателят не е разбрал и смятате ли, че с вашите изказвания не правите допълнителни внушения, народно ли го правите - да. А що се отнася до БСП, тя е една от малкото партии на 130 години", заяви Борислав Гуцанов, депутат от ПГ на "БСП за България".

"Запознати сме с това предложение на госпожа Нинова, вчера тя го изказа на заседание на икономическата комисия, към момента официално не е постъпвало такова предложение, така че не може в конкретика да го дискутираме. Моята лична позиция е, че това не е най-доброто решение в ситуацията. Това е решение, на което трябва да се отдели допълнително време и да се вникне в него какви са всички възможни рискове, които биха произлезли", каза Александър Ракчиев, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

"Радикална мярка, която нито е обсъдена, нито ние намираме за обоснована, не намирам за уместна на този етап и се противопоставяме. Има мерки, които са много несъздаващи стрес, и психологически обявяването на такъв тип радикални мерки създава усещане за напрежение, което сега не е необходимо", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

"Форсмажорът в случая не е добро решение за икономиката, не е политическо обосновано решение, големият въпрос, който ние сега трябва да зададем е "Казахме ли ви", каза Костадин Костадинов от "Възраждане".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лаура Кьовеши и Иван Гешев обсъдиха корупцията и организираната престъпност
Лаура Кьовеши и Иван Гешев обсъдиха корупцията и организираната престъпност
Трима българи стартират днес участието си на Европейското по бокс за младежи
Трима българи стартират днес участието си на Европейското по бокс за младежи