НОВИНИ

Нинова: България ще въведе ситуация на форсмажор, за да се спаси икономиката

Николай Минков
от Николай Минков
15:19, 16.03.2022 (обновена)
6676
Чете се за: 02:20 мин.
Бизнес
Слушай новината

България ще бъде първата държава в ЕС, която ще въведе ситуация на форсмажор заради войната в Украйна. Това съобщи министърът на икономиката Корнелия Нинова по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Целта е да се спасят експортно ориентираните компании заради нарушените вериги на доставки, като им се даде възможност да предоговарят параметрите на договорите си.

Извънредната мярка ще се въведе със задна дата от 24 февруари, началото на руската инвазия. Нинова уточни, че решението ще бъде взето следващата седмица от правителството.

Ситуация на форсмажор дава право на фирмите да отлагат изпълнение на договори, разплащания или доставки.

Предложението е след поредица от срещи с различни браншове, които не могат да продължат да работят заради нарушени линии на доставки и драстичен скок на цените в международен план.

"Конкретният повод да го направим е искането на почти всички браншове от българската икономика. Обявяването на форсмажор само от държавен орган само като решение, след това се предава на БСК, която издава самите удостоверения. Това ще им даде свобода за предоговаряне, за това към българските фирми да няма претенции сега и веднага за неустойки, ако не могат да си изпълнят договорите. Разбира се, тези неустойки ще са дължими, но в някакво по-далечно време или разсрочено плащане или т.н. Това е необходимо за облекчаване на българските фирми и на българската икономика", каза Нинова.

Актът е готов и е на съгласуване на междуведомствената комисия. Ще бъде внесен в МС следваща седмица.

Депутатите изслушаха и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

В кулоарите на парламента Димитър Маргаритов каза, че ще има санкции за спекулативно надутите цени и за магазини за нелоялни търговски практики за недостатъчни наличности от продукти в промоция. Призова хората да не се презапасяват, защото стоки има.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изключват от "Берлинале" руски институции и делегации
Изключват от "Берлинале" руски институции и делегации
Росен Барчовски е оптимист за продължаването на България към следащия етап от световните квалификации
Росен Барчовски е оптимист за продължаването на България към следащия етап от световните квалификации