НОВИНИ

Гешев: Нe се притеснявам от Лаура Кьовеши, каня Христо Иванов и Надежда Йорданова на дебат

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
14:00, 16.03.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Главният прокурор Иван Гешев каза пред журналисти в парламента, че няма от какво да се притеснява относно посещението на ръководителя на Европейската прокуратура у нас Лаура Кьовеши.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е на посещение у нас

Гешев допълни, че ще се срещне с нея утре, но така или иначе двамата са в постоянен професионален контакт.

"Притеснява ме единствено нарушаването на закона и принципа на разделение на властите от българските политици. Иначе нямам от какво да се притеснявам, още повече, че не виждам допирни точки между българската и европейската прокуратура, тъй като правомощията на европрокуратурата са много ясно регламентирани", каза Гешев.

Главният прокурор дойде в парламента за заседанието на правната комисия, която разглежда промените в Закона за съдебната власт.

Вижте повече във видеото - в репортажа на Иво Никодимов

Гешев заяви, че е дошъл на заседанието специално, за да подкрепи колегите си от специализираните звена. Той изтъкна, че специализираните съдебни структури са показали високи резултати в работата си през годините и се радват на голямо международно признание.

"Закриването на специализираното правосъдие не е съдебна реформа, а юридическа катастрофа. Това ще "катастрофира" делата срещу олигарсите в България и ще доведе до хаос в наказателното правораздаване", заяви главният прокурор.

Иван Гешев отправи нападки към управляващите, че законопроектът им се прокарва без обществено обсъждане и предизвика лидера на "Да, България" Христо Иванов и правосъдния министър Надежда Йорданова на публичен дебат за съдебната реформа.

"Аз още утре ще изпратя писмени покани до Надежда Йорданова и Христо Иванов за това публично пред медиите и българските граждани да видим какви са аргументите на едната и другата страна. И българските граждани да преценят къде е истината", каза Гешев.

Според главния прокурор щом политиците са недоволни от работата на прокуратурата, значи тя върши добре работата си.

"След като всички политически партии са недоволни от работата на прокуратурата, значи прокуратурата си върши работата. От една страна ДПС са недоволни от работата на прокуратурата по отношение на господин Прокопиев. От друга страна е Прокопиев и други присъдружни партии са недоволни от работата на прокуратурата по отношение на господин Пеевски. Това е категорично доказателство, че ние явно вършим много добре работата си, след като всички са недоволни от нас."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решителните сетове на всички турнири от Големия шлем вече ще се решават с дълъг тайбрек
Решителните сетове на всички турнири от Големия шлем вече ще се решават с дълъг тайбрек
Марко Одермат триумфира с Големия кристален глобус
Марко Одермат триумфира с Големия кристален глобус