НОВИНИ

Хаос пред кризисния център в Бургас заради проблем с регистрацията на бежанците

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 16.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Хаос и дълги опашки пред кризисния център в Бургас заради проблем с регистрацията на бежанци в морския град.

Днес мобилни екипи на Агенцията за бежанците трябваше да регистрират украинските граждани в региона, но се оказа, че се раздават единствено документи на бежанците, подали заявления миналата седмица.

Много от украинците обаче останали с впечатление, че ще могат да се сдобият с хуманитарен статут днес, за това напълниха Морската гара, където е обособен кризисният център.

Кризисен център за бежанци от Украйна започва работа на Централна гара - София

От Агенцията по бежанците помолиха украинците да се върнат следващата седмица, което провокира недоволство.

Не можем да получим хуманитарен статут. Не можем да получим помощ. Дойдохме тук и не можем да получим никаква помощ. Аз съм с деца, виждате, с деца съм и нямам помощ, казва една от жените.

Няма никаква организация. Има две институции там, но нищо не разбирам. Какви права имаме, изобщо нищо, каза Светлана от Харков.

Всички дойдоха в един момент при нас и това направи хаос. Чакаме новите специалисти по миграция, обучават ги, нещо правят със системата. След седмица ще има 5 - 6 нови специалисти, които ще работят цяла седмица и мисля, че ще стане много бързо, каза Александра Добих, доброволец.

Стана ясно обаче, че системата за документ за временна закрила, с който могат да напускат България, все още не е готова, а преди обяд дори не се приемаха и заявления за хуманитарен статут у нас, което предизвика недоволство.

Все пак по-късно отвори гише, което прие част от документите на украинците, но само за хуманитарен статут и голяма час от тях си тръгнаха разочаровани.

"В момента ние не издаваме хуманитарен статут. В момента ние приемаме заявления и регистрираме хората, които желаят да получат хуманитарен статут. Днес получават регистрационните си карти, с които удостоверяват, че са те граждани на Украйна, които се намират в процедурата по получаване на хуманитарен статут", каза Димитър Захариев от Държавна агенция за бежанците.

Очаква се новите специалисти, които ще приемат документи за временна закрила, да бъдат разпределени в различни полицейски управления в областта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борците ни в класическия стил ще участват на четиристранен турнир в Букурещ
Борците ни в класическия стил ще участват на четиристранен турнир в Букурещ
Кризисен център за бежанци от Украйна започва работа на Централна гара - София
Кризисен център за бежанци от Украйна започва работа на Централна гара - София