НОВИНИ

Топло посрещане и подаръци получиха украински деца в Италия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:48, 16.03.2022
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Топло посрещане на украински деца в италиански училища. Децата, принудени да напуснат родината си заради конфликта, получават възможност да продължат обучението си. А италианските учители и ученици им протягат ръка, за да може да се адаптират по-лесно към новия си живот.

Седем деца, избягали от войната в Украйна, бяха посрещнати с аплодисменти и песни в училище край Неапол. Някои от тях са били принудени да се разделят с домашните си любимци и затова специално за тях е подготвена изненада.

"Учениците подариха златни рибки на украинските деца, за да заменят котенцата и кученцата, които са оставили в Украйна. С този малък жест искаме те да се почувстват като у дома си", разказа Матилде Козолино, учителка.

В друго училище в Сома Везувиана украинско момиченце на име София получи розова циклама, а учениците прочетоха на италиански и украински посланието:

"Ще се грижиш за това цвете, както ние ще се грижим за теб през цялото време, докато си с нас".

По данни на "Уницеф" повече от 1,5 милион украински деца са напуснали родината си след руската инвазия на 24 февруари. Средно повече от 75 000 деца на ден се превръщат бежанци от началото на войната. Близо 3 милиона души са избягали от Украйна, по данни на Върховния комисариат за бежанците.

В Италия се намират около 35 000 украинци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн, Стиляна Николова и ансамбълът ще участват на Световната купа в София
Боряна Калейн, Стиляна Николова и ансамбълът ще участват на Световната купа в София
Лека кола се удари в ТИР на магистрала "Тракия" (Снимки)
Лека кола се удари в ТИР на магистрала "Тракия" (Снимки)