НОВИНИ

Образователната ни система може да поеме до 20 000 деца бежанци от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 14.03.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Образование
Слушай новината

Образователната система на страната може да поеме до 20 000 деца бежанци от Украйна. Това заяви министърът на образованието Николай Денков в Пловдив. Правят се прогнози и за по-голяма вълна на бежанския поток до 100 000 деца, които може да започнат да учат у нас.

До края на миналата седмица в страната са влезли 11300 деца от Украйна на възраст под 18 години.

"Това, което е много важно, е, че трябва да се разбере, че все още тези хора не са решили повечето от тях какво ще правят - дали ще останат в България, дали ще заминат в чужбина", каза Денков.

Към момента в страната вече има неделни училища, които обучават деца от Украйна на български език. Такива има засега във Варна и София.

"Тези, които подадат молба и влязат в нашата училищна система, също ще имат занимания по български език за чужденци. Има осигурено финансиране за тази цел, но трябва да видим колко ще са", каза Денков.

В пловдивска област в момента има 130 места в училища и 120 в детска градина, за деца бежанци, като бройката може да се увеличи. Приемът на документи за обучение в момента се извършва в Регионалните управления по образование.

"След това директорите, приемащи тези деца, трябва да изискат от родителя бележка от здравните власти, която да е издадено от личен лекар в България или от лекар, който работи с бежанци за здравен статус, трябва да е здраво", каза Антоанета Пакова, началник на Регионално управление по образование - Пловдив.

Ако ситуацията се влоши и потокът от бежанци се увеличи, Министерството на образованието подготвя документи за получаване на финансиране от Европейския съюз, съобщи министър Денков. Така сега ще се използват средства от националния бюджет, но те могат да бъдат възстановени от общия европейски фонд за страните, които приемат бежанци.

Репортер: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Руснаците сменят военната си стратегия в Украйна - как и защо
Специално: Руснаците сменят военната си стратегия в Украйна - как и защо
Украйна отхвърли обвинения на Русия, че е нанесла ракетен удар срещу Донецк
Украйна отхвърли обвинения на Русия, че е нанесла ракетен удар срещу Донецк