НОВИНИ

Все още има чакащи тирове със зърно на "Кулата"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 14.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Шофьори на тежкотоварни камиони, превозващи зърно, блокираха пътя преди пропускателния пункт "Кулата". Хората са недоволни от бавната обработка на документацията, заради която се налага да чакат почти цяло денонощие. Официална забрана за износ на зърнени култури няма, но според превозвачи умишлено се създават пречки за преминаването на камионите.

Десетки камиони, натоварени със зърно, продължават да изчакват на около половин километър преди граничния пункт. По думите на шофьорите, се пропускат по един два камиона със зърно на час заради устна заповед. Много се бавят и всички видове проверки на документацията свързан с износа, а това изнервя обстановката на граничния пункт.

Сутринта там имаше над 100 камиона превозващи зърно, а шофьорите не знаеха колко ще се наложи да чакат. Това изчакване води до загуби заради изпуснати фериботни връзки и изостане от графика, оплакаха се собственици на транспортни фирми и шофьори, които днес спонтанно блокираха пътя преди пункта.

Изнервени от дългото чакане, малко преди обяд десетки шофьори превозващи зърно блокираха пътя за граничен пункт "Кулата". Пропускаха се само леки автомобили, а заради протеста колоната от тежкотоварни камиони, превозващи различни видове стоки, стана километрична.

Шофьори и собственици на транспортни фирми, занимаващи се с превоз на зърно, настояха да получат яснота ще могат ли да изнасят и при какви условия.

Според заместник-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, пшеница има достатъчно. Ако износът се спре зърнопроизводителите няма да има на кого да продават, коментира Проданов в студиото на "Денят започва" по БНТ.

В момента в страната има 3 милиона тона пшеница. До реколта 2022 г, която е след около може би 3 месеца са ни нужни 400-500 хиляди тона. Дори износът да върви в най-добрия ритъм до жътва, максимумът, който ние ще изнесем е около 2 милиона тона. Ако износът се спре ние няма да имаме на кой да продаваме. В България тази консумация е нищожна за производството, което имаме, обясни Проданов.

В момента цената на хлебната пшеница на вътрешния пазар варира около 600 650 лева за тон без ДДС.

Зърнопроизводители от Русенско казаха, че складовете са пълни и не очакват повишение на цената.

На международните пазари тон хлебна пшеница се търгува за 364 евро, а днес е имало спад със 7 евро за тон.

Държавата се намеси в момента, в който цената на пшеницата е най-висока. При такива огромни количества които искат да се купуват наистина не е сега времето. В момента който е държал стока и е направил разходи за това иска да вземе една добра цена и не виждам в момента как държавата ще купи евтино зърно, допълва Проданов.

Зърнопроизводителите: Към момента износът на зърно не е забранен, но е затруднен

Напрежението, което се създава около цените на някои стоки коментира и премиерът Кирил Петков. Той призова хората да не се поддават на паника и увери, че властите следят внимателно ситуацията със стоките, за които се пускат слухове, че може да привършат.

Българското правителство стриктно следи много внимателно възможността дали всички тези продукти, които в момента се говори, че може да има опасност да ги няма, че ги има. Да, знаем, че цените се качват, но те трябва да се качват на база на инфлацията, която е няколко процента под 10, а не с пъти. Така че избягвайте паника, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода.

Фейсбук и паниките не трябва да бъдат част от ежедневието, за да нямаме инциденти като този, който се случи с олиото, допълни още Петков.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според Ла Лига Барселона надхвърля сумата за заплати с над 144 млн. евро
Според Ла Лига Барселона надхвърля сумата за заплати с над 144 млн. евро
Русия не изключва превземане на обсадените градове
Русия не изключва превземане на обсадените градове