НОВИНИ

Русия не изключва превземане на обсадените градове

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:09, 14.03.2022
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Поне две жертви при руски удари срещу Киев. Поразени са жилищен блок и авиозаводите Антонов, съобщава градската управа. Кремъл заяви, че Русия досега се въздържа от действия в големите населени места, но може да установи пълен контрол върху тях. Киев отрече обвинения на Москва, че стои зад ракетно нападение срещу сепаратисткия център Донецк с 20 убити и 28 ранени.

Потресени обитатели на жилищен блок в киевския квартал Оболон в северната част на града оглеждаха останките от домовете си, докато аварийните служби изнасяха пострадали след попадение на руски снаряд. Евакуирани са около 70 души, някои само с дрехите на гърба си. В опит да излязат хората открили, че стълбите вече не съществуват и намерили път навън като се прехвърляли от балкон на балкон до съседната сграда.

В кооперацията има поне една жертва.

Другият убит в Киев е загинал от отломките на руска ракета, паднала на пътя в западния квартал Куренивка. Поне три руски ракети са паднали върху авиозаводите "Антонов" край Киев, възникналият пожар там е бил овладян. В квартал Подил е бил поразен тролейбус, в който впоследствие се е врязало такси.

Ужасът на войната: Мъж разбра, че е загубил цялото си семейство от снимка в Туитър

"Така изглежда войната на Русия срещу цивилните. Разрушени сгради и инфраструктура. Тролейбус, ударен от ракета, загубени животи. Тези кадри са истината за войната на Русия срещу Украйна, войната на Путин срещу Украйна", каза кметът на Киев Виталий Кличко.

Пети ден продължава евакуация на сателитните градчета край украинската столица. Според градската управа на обкръжения Мариупол 160 частни коли са успели да напуснат града по посока на окупирания от руските сили Бердянск. Поне 2 500 жители на Мариупол са загинали във войната, руски обстрели правят невъзможно влизането на хуманитарна помощ, съобщава украинската страна.

Рамзан Кадиров съобщи, че е в Украйна

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че е в Украйна и се намира с руските войски на превзето летище край Киев. Той заяви, че с украинските военни е свършено, ако не се предадат.

Кремъл определи твърденията на Съединените щати и Евросъюза, че президентът Путин е разочарован от хода на войната като провокация, която да принуди Русия да щурмува големите украински градове. Говорителят Песков заяви, че Вашингтон е показал пълно пренебрежение към човешкия живот при ударите срещу Югославия и Белград през 1999, при войните в Близкия изток и навлизането в Афганистан. Не искаме съвети от такива стратези, каза Песков.

"Длъжностни лица от Съединените щати изглежда подтикват Русия към щурм на големите градове в Украйна, за да хвърлят върху нас отговорността за гибелта на мирни граждани. Разглеждаме такава позиция като провокационна", каза Песков.

Русия съобщи, че в страната вече са пристигнали близо 250 000 бежанци от Украйна.

Войната в Украйна: Най-важното от деня (обновява се)

Снимки: БГНЕС

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още има чакащи тирове със зърно на "Кулата"
Все още има чакащи тирове със зърно на "Кулата"
Ужасът на войната: Мъж разбра, че е загубил цялото си семейство от снимка в Туитър
Ужасът на войната: Мъж разбра, че е загубил цялото си семейство от снимка в Туитър