НОВИНИ

Четвърти кръг преговори Киев - Москва в опит да бъде сложен край на конфликта

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:42, 14.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Пореден опит за дипломатическо разрешаване на конфликта между Русия и Украйна. Четвъртият кръг днес е в техническа пауза. Разговорите, които този път се провеждат чрез видеовръзка, ще бъдат подновени утре. Усилията за изход от кризата продължиха и чрез срещи на дипломатическо ниво в Анкара и Москва.

Виртуален четвърти кръг от преговорите между Киев и Москва в опит да бъде сложен край на конфликта. Исканията на Украйна остават същите, заяви в Туитър съветникът на президента Зеленски.

"Позициите ни остават непроменени - мир, незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на всички руски войски. Единствено след това можем да говорим за междусъседски отношения и политически различия", заяви Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски.

Дипломация в ход: Лавров разговаря с колегата си от Катар, Шолц се среща с Ердоган

Ситуацията в Украйна беше тема на разговорите в Москва между първите дипломати на Русия и Катар.

"Оценяваме желанието на Катар да се опита да помогне за постигане на съгласие по въпросите, които са на дневен ред, като се вземат предвид интересите на общата европейска сигурност, включително сигурността на Украйна, сигурността на Русия, и като се отчете необходимостта територията на Украйна да не представлява заплаха за Руската федерация", заяви Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

След среща в Анкара с турския президент Реджеп Ердоган германският канцлер Олаф Шолц приветства дипломатическите усилия, но подчерта, че е време те да дадат резултат.

"Трябва да сме сигурни, че скоро ще бъдат постигнати резултати, които ще направят възможно прекратяването на огъня".

Каква е позицията на Китай за военните действия в Украйна?

Междувременно Русия и Китай отрекоха твърденията на САЩ, че Москва е поискала китайска военна и икономическа помощ в отговор на западните санкции.

"Напоследък Съединените щати последователно и злонамерено разпространяват дезинформация, насочена към Китай във връзка с Украйна. Винаги сме имали конструктивна роля при настояването за мир и призивите за преговори", каза Чжао Лиджан, говорител на външното министерство на Китай.

От Лондон обаче дойде критика спрямо Китай, че от началото на войната Пекин нито осъжда, нито одобрява действията на Русия в Украйна.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венсан Киркоров започна с победа на европейското до 22 г.
Венсан Киркоров започна с победа на европейското до 22 г.
С 30% скачат такситата в Благоевград от април
С 30% скачат такситата в Благоевград от април