НОВИНИ

Още един жилищен блок в Киев е поразен от руска ракета, двама са загинали

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:05, 14.03.2022
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Двама са загинали и най-малко 12 души са ранени след ракетна атака върху киевския квартал Оболон. Поразена е и производствена база на авиоконцерн "Антонов". Според щаба на украинската армия руските сили се готвят за нови атаки.

Днес са организирани 10 хуманитарни коридора, включително и от Киев, съобщиха властите. Ще бъдат подновени и преговорите за мир между Украйна и Русия, делегациите ще разговарят в онлайн формат. Поредният тур идва на фона на сигнали и от Киев, и от Москва, че има напредък.

Поредният жилищен блок, поразен от руска ракета. Пожарникари евакуират хората. След обстрела блокът е останал без стълбище. Изведените са десетки, част от тях се нуждаят от медицинско лечение. Част от хората са успели да се измъкнат сами.

"Мама ме събуди. Имаше дим навсякъде. Скрихме се в килера. Мислехме, че руснаците ни превземат. А се оказа друго - излязохме - видяхме, че реално няма стълби, и през съседните тераси успяхме да слезем", разказва момче, живеещо в блока.

Въпреки ракетите и артилерийския огън службите в Киев продължават работата си. Местната власт заяви, че започва складирането на храна и медикаменти, които да стигнат за поне две седмици. В украинската столица са останали повече от 2 милиона души, готвят се за тежка обсада. За пореден ден, с изгрева на слънцето, в центъра на града звучи химнът на Украйна.

Подновени са въздушните атаки в различни части на Украйна, Чернигов и Миколаев са подложени на тежък обстрел. В Мариупол ситуацията остава критична. За първи път сигналът за въздушна тревога е звучал почти през цялата нощ в Днипро.

Марина от Днипро е била IT специалист, сега е в първите редици, които ще защитават града.

"Готова съм. Много сме ядосани. Всички. Но не ни е страх. Притеснявах се, че Путин ще започне война - това вече се случи. Сега не искам да губя време да се страхувам", разказва тя.

В поредното си телевизионно обръщение, президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска затваряне на небето над страната.

"Миналата година предупредих НАТО, че ако няма тежки превантивни санкции срещу Русия, тя ще започне война. Ние бяхме прави. От много дълго време казвах, че Северен Поток е оръжие, което ще удари Европа. Сега това е очевидно. И сега повтарям отново - АКО вие не затворите нашето небе, е въпрос на време руски ракети да започнат да падат на ваша територия. Върху домовете на граждани на държави-членки на НАТО."

Зеленски обяви, че сред задачите на украинските преговарящи е да осигурят лична среща между него и Владимир Путин. САЩ предупредиха Китай за "тежки последствия", ако помогне на Русия. В американски медии се появи информация, че Москва е искала военна помощ от Пекин и съдействие за заобикаляне на санкциите, наложени на Кремъл.

Говорител на китайското външно министерство нарече това "дезинформация" и добави, че Вашингтон разпространява "злостни лъжи" за ролята на Китай във войната.

"Ролята ни е конструктивна и приканваме за преговори", казаха още от ведомството.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домашен питбул нахапа дете в Асеновград
Домашен питбул нахапа дете в Асеновград
Българските отбори са с положителен баланс при трансферите на футболисти от 2017 г. насам
Българските отбори са с положителен баланс при трансферите на футболисти от 2017 г. насам