НОВИНИ

Сюжети от границата: Свидетелски разказ на Айше Сали от пункта в Исакча

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 14.03.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Европа
Слушай новината

След като прекараха няколко дни на граничния пункт Исакча, който свързва Украйна с Румъния, специални ни пратеници Айше Сали и операторът Миглена Гайдарова се завърнаха у нас.

В студиото на "Денят започва" Айше Сали разказа за емоциите и чувствата, с които десетки хиляди украинци прекрачват границата всеки ден в търсене на спасение от войната.

"Това, което няма да забравя като усещане, е моментът, в който за първи път влязох в палатката, в която чакат майки с деца. Някои от тях остават да нощуват там, докато решат накъде да поемат, а други очакват транспорт до избраната от тях дестинация. Там е забранено да се снима от журналисти. Виждаш страшно много хора на едно място. Палатка от полиетилен, опъната върху бетон и цялата се отоплява с няколко духалки – това е все едно да топлиш въздуха навън. Другото, което няма да забравя е мълчанието - възрастните, които гледат в една точка и мълчат, а от другата страна - децата, които играят и не осъзнават какво точно се случва. В първия момент не знаеш какво да кажеш, какво да направиш или как да се държиш. Има много стоки от първа необходимост, осигурени от доброволци. Тук пристигат и хора от различни страни, които са дошли на място, за да попитат какво става и от какво имат нужда."

Студено време и тежки условия за бежанците на граничен пункт "Исакча"

Безплатният автобус, осигурен от българските власти, също прави ежедневен курс до Исакча. Той потегля от граничния пункт в 12 часа, в 3 часа минава и през Джурджулещ, след което оставя бежанците в Русе и се връща обратно към границата с Украйна.

На пункта бежанците получават добре организирана хуманитарна помощ, голяма част от която се осигурява от доброволци. Не всички обаче подхождат с доверие и това е оправдано, защото се случва да бъдат отправяни и съмнителни предложения за превоз, допълва Айше. Според нея е важно всички пристигащи на място, да получат потвърждение, че предлаганият им транспорт е безплатен, преди да поемат на път.

Целия свидетелски разказ на Айше Сали вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Том Брейди обяви, че все още не е готов да се откаже от спорта
Том Брейди обяви, че все още не е готов да се откаже от спорта
В Пловдив задържаха трафиканти, пренасяли 51 кг хероин
В Пловдив задържаха трафиканти, пренасяли 51 кг хероин