НОВИНИ

Производители на плодове и зеленчуци протестираха срещу разпределението на ковид субсидиите

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 14.03.2022
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Производители на плодове и зеленчуци от цялата страна излязоха на протест в Русе. Те блокираха за кратко движението в района на граничния пункт при "Дунав мост" снощи, за да изразят недоволството си срещу решението на земеделското министерство относно разпределението на средствата по т.нар. ковид мярка.

Николай Колев е земеделски производител, председател на Съюза на дунавските овощари.

"Ние излязохме на протест с едно-единствено искане - справедливо разпределение на временната ковид мярка за сектор "Плодове и зеленчуци". Не е възможно един министър да дойде на една среща, с която събира браншовете "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци", да хвърли едни 111 милиона на масата и да каже: "разпределете си тези средства", обясни Колев пред "Денят започва".

В момента предложението е разпределението да бъде 60 на 40 за животновъдите. Това обаче не устройва производителите на плодове и зеленчуци, тъй като средствата са твърде малко.

Ако мярката остане 60 на 40 ставката ще е 40 лв. на декар при разход над 1000 лв./декар за производството на плодове и по никакъв начин няма да покрие разходите за всички суровини, предупреди производителят. Това със сигурност ще доведе и до поскъпване на плодовете и зеленчуците през тази година.

Вижте повече в прякото включване на Пламенка Тонева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът ще се срещне с представители на работодателски организации
Премиерът ще се срещне с представители на работодателски организации
Какви богатства за производство на природен газ крие Черно море?
Какви богатства за производство на природен газ крие Черно море?